« Hemsidor peppar till självmord | Startsidan | Biologisk krigsföring »

27 augusti 2004

Elektronisk jihad

Det ryska säkerhetsföretaget Kaspersky hade hittat uppgifter på arabiska webbplatser som tydde på att en elektronisk jihad skulle inledas i går, men de drog sedan tillbaka sin varning för terrorattack på nätet.

Men jag tror att det kommer att komma en vacker dag. Det måste vara betydligt enklare än att kapa ett flygplan och styra in det i någon byggnad eller att spränga en tågstation. Det kanske inte kommer att ses som lika spektakulärt i deras ögon, men förmodligen skulle det bli mer effektivt och det skulle i alla fall bli mer oblodigt, helt klart.

Grottmänniskan Usama bin Laden, om han nu fortfarande lever, har kanske inte de tekniska kunskaperna och utrustningen för att utföra en sådan attack. Det finns knappast några trådlösa WLAN eller indragna fiberkablar för bredband i de grottor han tycks ha sådan förkärlek att kampera i.

Men vi ska nog inte underskatta den islamistiska militanta rörelsen i stort. De bedriver ett krig (jihad) och steget till en elektronisk krigföring är inte helt orimligt. Att de har för avsikt att försöka störa eller slå ut amerikanska, israeliska och västeuropeiska politiska och finansiella organisationers verksamhet på Internet ser inte jag som en orealistisk strategi. Sådana aktiviteter skulle kunna få förödande konsekvenser för hela världen.

Många svenska företag lägger ut delar av eller hela sina verksamheter till bland annat Indien för att det där finns så många kompetenta programmerare och andra tekniskt kunniga personer att anställa för en billig penning. Det visar på att den tekniska kompetensen finns och det är i Indien och i länderna runtomkring som många unga män rekryteras till terroristnätverken, exempelvis från Pakistan.

Det välrenommerade säkerhetsföretaget
Idefence är också oroade enligt IDG:
– Vi har definitivt sett en tilltagande aktivism bland hackarna, samt religiösa och politiska motiv till angrepp. Med verktygen och kunskaperna som cirkulerar i hackerkretsarna är det troligt att vi kommer få se alltfler förödande och koordinerade angrepp under 2004 och 2005. Det finns mycket där ute som är oroande, säger Ken Dunham på Idefence.

Jag har flaggat för detta scenario ganska länge, men ju längre det dröjer innan det blir verklighet, desto gladare blir jag.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 27, 2004 5:05 FM