« Silvia ute på hal is? | Startsidan | Atens gator avlyssnas »

12 augusti 2004

Bo granne med mördaren

Socialstyrelsen föreslår i en lagändring till år 2005 att det i lagen om rättspsykiatrisk vård, ska skrivas in att "målsägandes och andra personers fysiska och psykiska hälsa" ska tillgodoses, skriver DN i dag. Det trodde jag i min enfald redan var reglerat i lag. Det är en sådan självklarhet för mig att allt annat vore rena rama idiotin. Men som i mångt och mycket är det självklara inte alls självklart. I dag är det inte så att brottsoffer har någon specifik stärkt ställning, vare sig som brottsoffer eller dess närstående.

Ett exempel nämdes i artikeln. För två år sedan mördades fembarnspappan Thomas Fahlgren med arton yxhugg. Förövaren dömdes till rättspsykiatrisk vård, men placerades i samma stad som Thomas familj. Hans syster bor fyra minuter från sjukhuset. Jag har full förståelse för att hon eller resten av familjen inte vill riskera att möta mannen när han är ute på permissioner, även om det ännu sker i bevakad form - än mindre den dagen han får permission för att spankulera omkring fritt utan övervakning. Jag förstår rädslan och obehaget. Oavsett om förövaren anses farlig eller inte. Oavsett vilket brott förövaren har begått.

Men undantag finns. Säg den regel som inte har undantag? I fallet Mijailo Mijailovic har det talats om att han inte bör placeras vid Karsudden, för att det är för nära Anna Lindhs familj. Det är bra att de sådana funderingar just kring detta fall. Men det ska inte bara gälla brott som fått stor medial uppmärksamhet. Även den lilla människan ska ha samma rätt till trygghet och kunna påverka. Jag hoppas att lagändringen kommer att träda i kraft.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 12, 2004 7:45 FM