« Bo granne med mördaren | Startsidan | Nakennyheter »

12 augusti 2004

Atens gator avlyssnas

Digital storebror avlyssnar Atens gator. Samtal på stan tolkas av en programvara. Detta kan läsas i senaste numret av Big Brother Bulletin. Nr 10, 2004. Utgiven 12 aug 2004. Sveriges enda publikation om risken för ett
storebror-ser-dig-samhälle.

Jag tyckte texten var så intressant och aktuell att jag mailade Pär Ström och bad att få lägga ut den här i sin helhet och det var okey. Läs och begrunda. Jag rekommenderar varmt en prenumeration på detta nyhetsbrev. Abonnera på BBB (gratis): Skicka ett tomt email till bbb@atomerochbitar.se

Texten nedan är alltså skriven av Pär Ström
(par@atomerochbitar.se) som även skrivit en bra bok,
"Övervakad".

DIGITAL STOREBROR AVLYSSNAR ATENS GATOR

Aten skyddas nu och fram till de olympiska spelens slut av ett nytt högteknologiskt övervakningssystem vars like tidigare aldrig har skådats. Bland annat har övervakningskameror på gator och torg försetts med mikrofoner som avlyssnar förbipasserande människors konversation. Dessa samtal tolkas automatiskt av en programvara med förmåga att "förstå" det som sägs och göra en sammanfattning. På motsvarande sätt analyseras kamerabilderna av en programvara på jakt efter något avvikande. Allt detta samkörs med resultaten från automatläst epost, automatisk analys av människors ringande och en hel del annat.

I nummer 7/2004 av Big Brother Bulletin berättade jag att epost till och från Grekland under OS kommer att kontrolläsas av programvaror på jakt efter något suspekt. Nu visar det sig att detta bara är en liten del i ett betydligt större digitalt övervakningssystem.

Bland annat samlas ljud och bild in och analyseras på ett oerhört avancerat sätt. Insamling sker från många källor, bland annat dessa:

- Mer än 1000 högupplösta övervakningskameror på gator och torg med (infraröd kapacitet för att fungera i mörker)
- 12 patrullbåtar
- 4.000 fordon
- 9 helikoptrar
- Ett luftskepp

Uppsnappade konversationer människor emellan omvandlas av en programvara till text. En annan programvara griper sig an denna text, tolkar den, väger samman dess innebörd med annan insamlad information och söker efter totala
mönster som är suspekta.

Exempel på annan information som ingår i den övergripande mönsterigenkänningen är:

- Automatläst epost (all epost i Grekland automatläses under OS, och bilder skickade som bilagor med epost analyseras)
- Data om vilka webbplatser människor besöker
- Information om vart människor ringer och SMS-ar
- Bilder från övervakningskameror.

Även bilderna tolkas av en programvara som delvis "förstår" vad som händer på stan. Vad gäller uppsnappat ljud är det inte bara konversationer som analyseras, utan även andra ljud. Exempelvis uppges de tolkande programvarorna kunna höra skillnad på ett exploderande bildäck och ett pistolskott, och dra slutsatser därefter.

Systemet täcker hela stor-Aten, flygplatser, nio hamnar och alla andra olympiska städer. Det har utvecklats till en kostnad av 312 miljoner dollar av ett konsortium av internationella storföretag ledda av det San Diego-baserade företaget SAIC (Science Applications International Corp).

- Det är ett stort nätverk och systemet har aldrig testats i den här skalan tidigare, säger Lefteris Ikonomou, talesman för den grekiska polisen, enligt nyhetsbyrån AP.

En viktig del i övervakningen är själva tolkningen av de stora mängder rådata som samlas in, och den utförs till största delen av programvaran Autonomy från det brittiska företaget med samma namn. Autonomy är leverantör till underrättelsetjänster i olika länder, inklusive USA. Programvaran klarar många språk, såsom alla europeiska språk (inklusive grekiska) och arabiska.

- Vår programvara lyssnar, läser och vaktar, säger Autonomys marknadschef Dominic Johnson.

Vissa grekiska medborgarrättsorganisationer protesterar mot övervakningssystemet, och sabotage mot kameror har förekommit. Dessa organisationer ser i systemet ett hot mot personlig integritet och medborgerliga rättigheter.

Personlig kommentar:

IDAG sätts detta övervakningssystem in under de olympiska spelen, där hoten mot säkerheten onekligen är extrema. Men hur ser det ut IMORGON? Kommer ändamålsglidning att ske, så att denna typ av övervakningssystem blir vanligt förekommande i alla våra städer till vardags? Det skulle kunna motiveras med att "tekniken finns ju ändå", "det blir i längden billigare än patrullerande poliser" och "den som har rent mjöl i påsen har inget att dölja".

Det är en sådan utveckling vi måste förebygga, eftersom övervakningssystemet lätt skulle kunna missbrukas - det är åtminstone min personliga mening. Men då är vi inne på politik. Och kanske till och med filosofi...

Text: Pär Ström

Annica Tiger augusti 12, 2004 2:01 EM