« Fredagsfyran på rätt dag | Startsidan | Islamisk lag tolkar Koranen fel? »

24 juli 2004

Skvallerjournalistik

Jag hörde någon siffra att i år kommer 40.000 att gifta sig och ungefär 20.000 gifta kommer att skilja sig. Hälften av äktenskapen verkar gå i kras. Då är inte sambos inräknade. Att folk separerar och går skilda vägar, som vänner eller ovänner är inget unikum. Även om man skiljs i vredesmod så brukar de flesta svälja förtreten och gå vidare med sina liv. Men så har vi dessa som ska hämnas. In absurdum. Jag förstår faktiskt inte detta beteende. Den kärlek och tillit man förhoppningsvis har känt för varandra en gång i tiden är en gåva att förvalta väl, även efteråt när kärleken svalnat.

Jag hoppas Nancy inte gör verklighet av sitt hot.

Kändisar som vid en separation går ut i media och avslöjar alla snaskiga detaljer och därmed gör livet surt för den forne partnern, allt i syfte att hämnas – är förunderligt. Att tidningarna säljer lösnummer som aldrig förr och tittarsiffrorna ökar enormt när detta sker är ett tecken på att människor i gemen verkar vilja gotta sig i kändisarna offentliga tvätt av sin smutsiga byk. Det är lika förunderligt.

Icke-kändisar har fått sitt eget media i Internet. Betydligt kraftfullare än anslagstavlorna på Konsum ;-). Hur många hemsidor har man inte sett under årens lopp som har ungefär samma intentioner som ovan. Långdragna vårdnadstvister hängs ut, ofta enbart i syfte att misskreditera ex-partnern, men att barnen samtidigt hängs ut verkar hemsidesägaren inte förstå. Före detta partnern hängs ut på Internet med ofördelaktiga bilder och nedsättande kommentarer. Jag misstänker att detta är något som kommer att eskalera. Media har i alla fall etiska regler och övervakande myndigheter som exempelvis Pressombudsmannen.

Men för publicering på nätet finns inga etiska regler (de gamla nätetikettsregler som fanns runt 1997-1998 verkar ha försvunnit i cyberspace) eller övervakande myndigheter. Datainspektionen har spelat ut sin roll och ISParna törs inte agera längre. De fick rejält med stryk i media när de agerade mot Flashback och törs numera inte göra så mycket har jag förstått.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 24, 2004 6:02 FM