« Fredagsfyra och lite annat | Startsidan | Skjut inte »

31 juli 2004

Skanska vill sänka lönerna

Skanskas vinst har minskat lite, till bara 690 miljoner – jämfört med 1.1 miljard förra året. Drastiska metoder ska tydligen till för att ändra på detta faktum. Skanska tänker ta in arbetskraft från våra nya EU-länder, exempelvis från Polen och Litauen; hörde jag på nyheterna i går. Denna arbetskraft är bara hälften så dyr eller till och med ännu billigare jämfört med vad en svensk fackansluten kostar att anställa. Detta i ett läge då var tionde svensk byggarbetare är arbetslös. Kul nyhet för dem.

Jag förutsätter givetvis att Skanska betalar sedvanliga arbetsgivaravgifter och skatter för dessa importerade nyanställda. Skanska fixar väl försäkringar för sina nya anställda hoppas jag, för jag misstänker att de kommer inte att vara fackanslutna. Ska Skanska använda företag liknande My Crew (http://www.mycrew.se/) som jag skrev om den 6:e juni, som realiserar ut arbetskraft och låter dem jobba i princip som slavar. Visst, det blir billigt. Men är det etiskt?

Häromdagen såg jag en artikel som handlade om att svensk arbetskraft har höga löner, inräknat arbetsgivaravgifterna. Men länder som Danmark och Tyskland ligger inte speciellt långt efter när det gäller de totala lönekostnaderna. Jaha, ska vi dithän att vi svenskar ska sänka våra löner med hälften eller hur ska man tolka detta faktum? Sänk hyran med hälften. Sänk matpriserna med hälften. Men så funkar det inte. Danmark och Tyskland lär erfara, eller kanske redan gör, exakt samma problematik misstänker jag som vi står inför i och med att Skanska och säkerligen många andra företag som planerar att importera arbetskraft.

De nya EU-medlemmarna är underutvecklade kusiner i öst. Jag menar inget nedlåtande med att säga så. Deras jordbruk är föråldrade och ineffektiva. Deras produktionsanläggningar har inte samma produktionsbetingelser som hos övriga EU-länder. Inom IT-sektorn däremot ligger de i framkant, det finns många duktiga programmerare i exempelvis Estland. Det upptäckte många IT-bolag redan under IT-boomen. Många projekt drevs framgångsrikt och framför allt billigt, tack vare detta. Innevånarna (Svenssons) har inte samma levnadsstandard som vi har. De har i och med det inte lika höga löner som vi har. Men å andra sidan har de inte lika höga omkostnader, så det jämnar ut sig.

Hur ska denna obalans lösas? Jag hoppas att de snabbt kommer i kapp resten av EU när det gäller ekonomin, så att skillnaderna försvinner och utjämnas. Då försvinner incitamentet att importera arbetskraft därifrån, bara för att det är billigare. För inte blir väl nästa steg för Skanska och andra företag att anställa svartjobbare då?

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 31, 2004 7:06 FM