« Lika lön för lika arbete | Startsidan | Helt off hela dagen »

8 juli 2004

Risker med IP-telefon

Bredbandsbolagets ip-telefoni visar skyddade och hemliga telefonnummer, enligt IDG.

Saxat ur artikeln:
Tekniken fungerar så att det nummer som ringer upp i klartext skickas med i signaleringstrafiken. Numret hindras från att vidarebefordras till en nummerpresentatör, men det innebär inte att det är svårt att få fram. Med en dator inkopplad på samma nätverksuttag är det relativt enkelt att se vilket nummer som ringer. Oavsett om du har ett hemligt telefonnummer, ett permanent skyddat nummer eller försöker att tillfälligt dölja numret genom att trycka #31#, så kan ditt nummer avslöjas om du ringer till någon som använder ip-telefoni.

Bredbandsbolaget ser inga som helst säkerhetsproblem med detta. Men det gör jag. Jag tänker på alla de som skaffat hemliga nummer, just för att de ska vara hemliga. Det kan vara av olika skäl. Det spelar ingen roll egentligen av vilket skäl, det är en tjänst man betalar för att slippa få sitt nummer exponerat i nummerpresentörer eller utlämnat vid katalogsökningar.

Jag tror inte till exempel att en kvinna som lever under skyddad identitet och på flykt från en våldsam man vill att någon, vem det än månde vara, ska kunna se från vilket nummer hon ringer. Det är nog inte heller speciellt troligt att en journalist som lever under skyddad identitet vill detsamma.

Bredbandsbolaget anser som sagt inte att detta är något problem och verkar inte vilja åtgärda det hela. De menar på att man måste vara tekniskt bevandrad för att kunna få fram numret. Det tror inte jag. Vill man, så lär man sig. Snart finns det med all sannolikhet framtagna programvaror för detta som vem som helst kan hantera.

IP-telefoni öppnar även för andra hyss. Lite mer ofarliga kanske kan tyckas. Men det kan säkert missbrukas. Mycket busringningar lär det bli i början eftersom samtalen inte kan spåras. Här finns redan programvara framtaget, så varför skulle det inte komma det i fallet ovan?

Saxat ur artikeln:
Den som ringer från en IP-telefon kan bluffa om sitt telefonnummer. Tekniken liknar den som används för att fejka avsändaradressen i skräppost.

Jag tror på IP-telefoni och det har jag gjort sedan jag var med om de första försöken för många år sedan när jag jobbade på Tele2. Då var det hett när det kom. Fast det funkade uruselt och kördes via programvara på PC:n. Projekten lades i malpåse efter ett tag, om jag inte minns fel. Jag minns även att det var han som sedermera skapade Kazaa och numera Skype som drev projektet.

Men det funkar bra nu, tekniken har gått framåt sedan dess. Det måste dock bli bättre och enklare, innan Svensson tar det till sitt hjärta misstänker jag. Brister och säkerhetsproblem som ovan lär inte göra saken bättre.

Själv efterlyser jag som Telia-abonnent en möjlighet att blockera inkommande IP-samtal alternativt välja vilka nummer man vill ta emot IP-samtal ifrån. Den tjänsten borde inte vara svår att ta fram och den skulle jag gladeligen betala extra för, så länge IP-telefonin inte är införlivad och inlemmad med de andra stora teleoperatörernas system, samt står under myndigheternas tillsyn likt teleoperatörerna gör.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 8, 2004 4:36 FM