« Empati saknas hos en del | Startsidan | Ers Kungliga IQ »

18 juli 2004

OS i dopning

Snart är det OS. Till glädje för alla sportfantaster. Men årets OS har, redan innan det börjat, kastat mörka skuggor över idrotten. Redan innan de olympiska spelen har startarts frågar sig nog en och annan om det verkligen kommer att bli "bästa man/kvinna" som erövrar de åtråvärda medaljerna. Jag gör det i alla fall. Dopning är ordet för dagen. Vem är dopad? Vem är inte dopad? Hur utbrett är dopningen? Vilka sporter är "rena"? Hur många specialdesignade dopningsmedel finns det som dopningtesterna än inte avslöjar? Det verkar som det är en hel vetenskap att dopa sig. En sport inom sporten?

Jag minns när öststaterna var stora. Många rekord, som än i dag inte har slagits, togs av damidrottare. Fast var det damer? En del såg mer ut som riktiga karlar. Männen dopade sig också, men på kvinnor syns det mer om de använder anabola steorider. Att idrottskvinnar hade basröst, extremt lurviga ben och mustascher var ingen ovanlighet på den tiden. På den tiden var dopningkontroller inget som stod högt upp på dagordningen. Fast om jag ska vara ärlig tycker jag att det fortfarande finns en och annan kvinnlig idrottare (speciellt inom löpning) som ser mer ut som rediga karlar än kvinnor, samt en del män som verkar vara oproportionerligt välbyggda. Nu bygger ju inte all doping nuförtiden på att bygga muskler utan på att öka den fysiska förmågan och orken – uthålligheten.

Numera är dopning erkänt som ett problem inom idrotten. För visst fuskas det fortfarande, om än med kanske mer förfinade metoder än de preparat som skapade kvinnliga och manliga monster under 80-talet. Nu verkar USA ha tagit över öststaternas roll. Att så många nu åker fast är en ny policy hos amerikanska myndigheter. Inte en dag för sent.

Jag tänker inte följa OS. Det enda jag tänker titta på är när våra svenska idrottare ska försöka göra sitt bästa. En och annan medalj är jag övertygad om att Sverige kommer att knipa, i alla fall i höjdhopp och tresteg. Må dessa medaljer aldrig ifrågasättas.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 18, 2004 6:53 FM