« Påhoppet i Paris var fejk | Startsidan | OS i dopning »

17 juli 2004

Empati saknas hos en del

Skrämmande läsning om mannen som är häktad för mordet på Helén och misstänks även för mordet på Jannica, samt uppenbarligen flera mord verkar det som. Oavsett skuldfrågan är inte bilden som växer fram av mannen speciellt trevlig läsning. Även om så bara hälften är sant, det som står i tidningarna ska man ta med en nypa salt, räcker det till och blir över. Jag måste säga att sådana här människor skrämmer mig.

Saxat ur Expressen:
Fem månader efter det att 52-åringen i september 1990 blivit pappa till en pojke separerar han och sambon. Hon tar sonen med sig. Drygt ett år senare inleds vårdnadstvisten om det gemensamma barnet. Den då 39-årige mannen yrkar på att Västerviks tingsrätt ger honom vårdnaden och att den 16 år yngre kvinnan ska betala underhållsbidrag.

Jag säger bara tur att han inte fick vårdnaden. Tur att inte flertalet män som har samma personlighet, likt denna man, får vårdnaden. Tur för barnen. Alla är inte lämpliga vårdnadshavare. Lite självinsikt borde kanske inte skada. Men det är väl de som mest skulle behöva denna självinsikt som tyvärr är totalt renons på densamma?

Om man behandlar sina partners på detta grymma sätt, vad vittnar om att behandlingen av ett barn skulle vara bättre? Dessutom, och det tänker inte många på, genom att barnen ser och upplever hur andra kränks i dess närhet far de lika illa.

Flera personer i mannens närmaste omgivning vittnar om hur han har behandlat sina kvinnor under åren.

– Den som inte löd kunde tvingas se på när han slaktade djur framför ögonen på dem, säger en kvinna.

Vid ett tillfälle blir han arg på sin sambo.

– Då fick han tag på en katt och med en kniv slaktade han djuret, säger ett vittne till händelsen.

De kvinnor som funnits i hans omgivning har tvingats utstå de mest fasansfulla upplevelser.

– Han skrämde dem till lydnad.

Han ville ha totalkoll på sina kvinnor.

– Han hämtade henne med moped varje dag utanför jobbet. Sedan körde han henne hem, och där blev hon sittande.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 17, 2004 5:43 EM