« Predikaren | Startsidan | Mera snö? Tar det aldrig slut? »

4 februari 2010

Hjärtinfarkter

Inget händer. Vad ska man säga? Redan 2004 skrev jag en lång drapa om detta med att kvinnor och män särbehandlas, speciellt när det gäller hjärtinfarkter. Den drapan innehöll i sin tur exempel på texter sedan ännu längre tillbaks. Vilket ger vid handen att det inte händer så mycket, eller hur ska det annars tolkas.

Läser i dag att många kvinnor inte upplever den traditionella smärtan över bröst, i armar utan det kan börja med halsont, alternativt värk i käkarna. Hur många allmänläkare går vidare med den lite otydliga diagnosen? Ja, halsont har väl alla lite till mans just nu. Själv har jag det i skrivande stund, men det beror nog mer på att det drar från fönstret. Jag har klagat, men inget händer - fastighetsskötaren är alltid upptagen och har itne tid. Han kommer väl till sommaren, när det inte längre spelar någon roll om det drar nordanvindar via det stängda fönstret.

Men för att återgå till det jag började med. Kvinnor och män får alltså inte alltid samma symtom vid hjärtinfarkt och det är bra att veta för gemene man. Att läkarkåren är insatt i detta hoppas jag verkligen. När ska kvinnor och män få likartad behandling?

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 4, 2010 1:03 EM