« Bloggträff | Startsidan | Slöseri på resurser »

16 oktober 2007

Palliativ vård

När man tänker på vård inom sjukhusets ramar så är det oftast i termen vård för att människor ska bli friska och få ett bra liv. Men det finns även vård för dem som befinner sig i livets slutskede och den är i mina ögon lika viktig. Alla har rätt till en värdig död, med all den smärtlindring som går att få - samt den omsorg som krävs.

Många väljer att tillbringa sista tiden i livet i hemmets sköte tillsammans med anhöriga. Anhöriga som kan kräva smärtlindring och annat som behövs. Men de som inga anhöriga har eller dito som ej bryr sig ska ha rätt att få en plats inom den palliativa vården. Att ligga ensam hemma och vara döende är inget jag önskar någon. Jag jobbade inom hemtjänsten i somras och såg flera exempel på detta. Det var inte roligt. Jag säger bara, så har jag inget sagt - Panodil mot magcancersmärtor var en av avarterna jag stötte på.

Jag såg på TV i morse att sjukvården i Skåne och Blekinge brister rejält i omsorgen av patienter i livets slutskede och jag misstänker att det nog kan tänkas vara likadant i andra delar av landet.

Att köa för att få plats är förödande:
– Tid är det enda de här personerna har lite av, säger chefen vid den palliativa avdelningen i Trelleborg.
– Det har hänt flera gånger att jag sett dödsannonser på människor som stått i kön.

En del kanske tycker att sjukvårdens resurser ska gå till dem som kan bli friska och produktiva, förhoppningsvis. Men det går inte att tänka så. De som ligger för döden har en gång varit friska och produktiva och jag tycker att då är det payback time från samhällets sida.

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 16, 2007 12:47 EM