« Lite ur form.... :( | Startsidan | Åska - IT, en dålig kombination »

4 september 2007

Vårdnadsbidrag, en kvinnofälla?

Skulle inte Alliansen montera ned bidragsberoendet? Centerpartiets partiledare Maud säger att vi alla ska jobba som bävrar. Jag har lite svårt att förstå att regeringen har planer på att införa ett kommunalt vårdnadsbidrag. Visserligen är det skitsummor det rör sig om, vilket ger mig funderingar om hur högt (läs lågt) vård av egna barn mellan ett och tre år egentligen värderas. Vilka kommer att kunna utnyttja detta vårdnadsbidrag? Kvinnor i första hand är min gissning, fast då behöver de givetvis en partner med god inkomst. Det är nog få män som kommer att utnyttja vårdnadsbidraget.

Som en jämvikt planeras en jämställdhetsbonus, en form av skattereduktion för att stimulera män att ta ut mer av föräldraledigheten. Det är även en form av bidrag i mina ögon. Detta ger mig funderingar på motsatsen, att mäns vård av barn värderas högre. Jag tycker givetvis att samhället på alla sätt ska försöka få fler män att ta ut mer av sin föräldraledighet, men det borde kunna ske på andra sätt. Strukturella förändringar i samhället och inom näringslivet. Att en man tar ut sin föräldraledighet ska vara lika naturligt som att kvinnan tar sin del. Arbetsgivarna måste köpa detta faktum. Familjen kanske får acceptera en viss inkomstnedsättning en kortare tid, men det bör ingå i planeringen innan barnet föds.

Ändrade regler för sjukskrivning flaggas det också om - en slags tidsgräns för sjukpeng. Hur i hela friden tänker de här? Människor är olika. En del behöver längre tid att tillfriskna och de som fortfarande är sjuka efter denna tidsgräns ska de sättas på bar backe? Socialbidrag? Hur lätt är det att få det? Jag vet många som nekats, trots att de saknat pengar att betala hyran och inte har en krona till käk för dagen. Sälj bilen! Jaha? Kortsiktigt tänkande. Det löser inte personens akuta problem för stunden utan försvårar bara för framtiden.

Åtgärder för att minska ”överutnyttjandet” av ersättningen vid vård av sjukt barn är på tapeten i samband med detta. Hur avgörs det om det handlar om fusk eller inte? Det jag oroar mig för är att föräldrar med barn som ofta är sjuka kommer att drabbas och kvinnan ofta är den som är hemma med det sjuka barnet. Här borde det istället uppmuntras att även papporna sköter vården av sjukt barn, varannan herrarnas med andra ord så långt det är möjligt. Det är en faktor som skulle kunna minska eventuell så kallad överutnyttjande av ersättningen vid vård av sjukt barn. En åtgärd? Ingen option för ensamstående inser jag givetvis, vilka är förmodligen de som kommer att drabbas värst om de har barn som är sjuka.

Andra bloggar om:
, , , , , , och

// Annica Tiger

Annica Tiger september 4, 2007 8:54 FM