« Nidbild eller inte? Betraktaren avgör. | Startsidan | Hur mycket vård är du värd? »

11 maj 2007

Herrklubbar - låter lite porrigt?

Sven Otto Littorin är ute i blåsväder igen.

I en intervju med Aftonbladet i mars 2003 sa han:
– Det är rackarns uselt, gamla strukturer håller sig fast. På partistämman i höst ska vi tillsätta en arbetsgrupp som tar grepp på jämställdheten.

Själv har Sven Otto Littorin varit medlem sedan 1998 i en herrklubb som ända sedan starten 1 december 1800 haft kvinnoförbud. Jag kan hålla med honom om att det är rackarns uselt, gamla strukturer håller sig fast. Men om han nu anser detta varför mörkade han sitt medlemskap i denna herrklubb? Inser han att jäv kan misstänkas uppstå i vissa situationer, med tanke på vilka som är med och vilka positioner medlemmarna har i samhället?

Det finns flera liknande herrklubbar, ett nätverk med tre samarbetande klubbar. På klubbarna träffas mäktiga män från domstolsväsendet, näringslivet och politiken inom en sluten krets. Inga kvinnor tillåts delta. Detta år 2007? Det är förunderligt. Hur går det ihop med Fredrik Reinfeldts ord i regeringsförklaringen?

Kvinnor och män skall ha lika möjligheter att utvecklas. Regeringen kommer att motverka och förändra system som konserverar fördelningen av makt och resurser ur ett könsperspektiv. När män och kvinnor delar makt och inflytande i alla delar av samhällslivet får vi ett bättre samhälle.

Det är inga syjuntor vi pratar om utan klubbarna är en stark maktfaktor i samhället - där alltså kvinnor inte får vara med. Kan vi kanske här ha en förklaring på att så få kvinnor väljs in i styrelser, får VD-jobb eller andra höga poster? Män väljer män? Kompisar väljer kompisar?

En av klubbdirektörerna förklarar saken så här:

– Vi älskar tjejer men gubbarna tycker att det är rätt skönt att slippa åla sig, flirta, dona och greja. Det blir mer avslappnat. Och tjejerna vill väl inte ha med nån kille på syjuntan?

Det var den fånigaste bortförklaringen jag hört på länge. Det skulle inte skada om de slopade denna fåniga regel att kvinnor inte får vara med så de lärde sig att numera behöver inte män ”åla sig, flirta, dona och greja” i sällskap med kvinnor. Jämföra dessa mäktiga herrklubbar med syjuntor? Om vi nu ska prata om syjuntor så är stickning och virkning ett intresse som många av manligt kön faktiskt sysslar med, så det är inte längre ett kvinnogöra.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 11, 2007 4:38 EM