« Censur eller inte? Jobb eller privatliv? | Startsidan | Anna Nicoles har avlidit »

8 februari 2007

Nationella provet ute på nätet innan det skrevs

Det nationella provet för niondeklassarna har funnits ute på nätet. Hur många har fuskat och kollat frågorna och därmed kunna förbereda sig? Frågan är om provet inte borde ha skjutits upp och därmed blivit mer rättvist?

Hur är det med säkerheten runt provet. Den mänskliga faktorn har givetvis varit framme. Fel person har sett det och snabbt kunnat kopiera det och lägga ut det på nätet. Den person som inte bevakat provet som en hök ligger nog risigt till, fast det lär nog bli svårt att få reda på ”läckan”.

Att det är vanligt att nätet används för att snabbt hitta material till uppsatser och kanske rent av som källa för att kopiera av dem rakt av är känt sedan länge. Det är ett så pass allvarligt problem att det till och med finns en tjänst för att stävja detta, Urkund.

Tjänsten kostar dock och jag vet inte hur vanligt det är att skolor betalar för denna tjänst. Frågan är om alla lärare använder denna möjlighet även om de har möjlighet eller bara om de misstänker att det handlar om en ren kopia eller känner igen delar av den sedan tidigare?

Det finns hur många sajter som helst ute på nätet där uppsatser och annat som kan kopieras och användas fritt läggs ut. En som är väldigt populär är Mimers Brunn och den kan väl anses som någorlunda ”rumsren” numera, till skillnad mot förr i världen :-). Fast deras formulering om att de är emot att elever lämnar in färdiga uppsatser från Internet är lite motsägande mot, dels sajtens innehåll.

”Detta är en beklaglig barnsjukdom med Internet”. Detta citat är taget från en sida med information riktad direkt till lärare. Barnsjukdom? Tror de på Tomten också?

De har även vad de kallar DIP-sökning, där lärare kan söka efter strängar i allt material som finns på Mimers Brunn. Jag skulle dock rekommendera lärarna att använda denna metod på Google och någon eller några andra stora sökmotorer. De lär få ett bättre underlag då, med tanke på att det finns så många sajter och det dyker bara upp fler och fler hela tiden. Frågan är om Urkund hinner indexera allt?

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 8, 2007 3:52 EM