« Begynnande senildemens ;-)? | Startsidan | Nu får Citymail ta sig själva i örat! »

20 februari 2007

Alla ska med sas det i valrörelsen

Det verkar i vissa fall ha motsatt effekt, nu när valet är över och Alliansen fick vad de ville ha - makt. Plusjobb som garanterats fram till pensionen dras nu in och många drabbas hårt. Hur lätt är det att få jobb om man är 60?

1 januari trädde alliansregeringens nya regler för plusjobben i kraft. Och i dessa är plusjobbare som fyllt 60 år bara garanterade jobb i 24 månader från det datum då anställningen påbörjades.

För egen del tycker jag att det är oförskämt att ändra på redan utlovade löften. Det finns 1150 andra plusjobbare, också de över 60, som drabbas av denna nya regel. Det kan tyckas få, men för varje individ av dessa 1150 är det ändrade regelverket med all sannolikhet en enorm omställning och en större otrygghet i vardagslivet.

Jag kan acceptera nya regler, men inte att de som går på gamla regler ska drabbas - speciellt i fall som detta då det handlar om arbetskraft som har minimala chanser att få jobb på en ungdomsfixerad arbetsmarknad. Helst ska den som eftersöks till ett arbete vara högst 25 år, ha 10 års livserfarenhet och en akademisk examen - det är en kombination som är lite svår att få ihop. Men ni förstår kanske vad jag menar?

A-kassorna upplever ett stort tapp. Jag misstänker att en del även passar på att gå ur facket för att spara ytterligare några kronor. Alliansen tycker säkert att det är bra, det blir lättare för dem att genomföra sitt systemskifte om facket försvagas.

Transport har inte redovisat sina siffror än enligt artikeln. Det kan nog kanske bero på att där är tappet mycket stort. Transport hade redan höga avgifter innan och nu är de rent av otroliga, ja - jag har kikat på ett lönebesked och sett det själv med egna ögon. Den där tusenlappen som alla skulle få, vilket inte stämmer för alla får den inte, täcker med knapp marginal Transports fackavgift och A-kasseavgift.

Chockhöjd avgift – då tredubblas antalet avhopp. Flykten från a-kassorna har börjat. Under januari begärde drygt 48000 medlemmar utträde – närmare tre gånger så många jämfört med förra året.

Arbetsmarknadsministern är inte oroad. Nej, skulle inte tro det.

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 20, 2007 11:26 FM