« Förbjud alla kampsporter! Mitt inlägg i bloggstafetten. | Startsidan | Social drulle? »

30 januari 2007

Kärnkraft, hur säkert är det?

Vem minns inte Harrisburg Three Mile Island?
Vem minns inte Tjernobyl?

Kommer vi att minnas Forsmark, Oskarshamn eller Ringhals på liknande sätt? Med tanke på all problematik som Forsmark har haft tidigare och rapporten om bristande säkerhet, inte bara på Forsmark utan även på Oskarshamn och Ringhals.

Centern har tidigare varit emot kärnkraft. Men nu verkar Maud ha ändrat uppfattning, antagligen via någon form av kohandling för att få igenom något annat kanske? Fel prioritering anser jag. Fälldin var i alla fall konsekvent.

Saxat från analysnorden:

Centern har tidigare samarbetat med det röda blocket om energipolitiken. Men för att kunna bilda regering lämnade centern det sällskapet för att istället ingå en kompromiss med allianskamraterna. Kompromissen innebär ett nej till förtida avveckling. I utbyte har folkpartiet gått med på att överge sitt krav på att Sverige liksom Finland skulle bygga fler kärnkraftsreaktorer. Detta gäller för denna mandatperiod. Den borgerliga alliansen betonar att essensen i överenskommelsen innebär energiomställning. Elaka tungor säger att den är ett sätt att gömma undan en av de känsligaste frågorna.

Vad har gjorts för att kunna avveckla kärnkraften enligt den folkomröstningen vi hade förut? Vad har hänt med satsningen på förnyelsebar energi?

Kärnkraften är för mig ett orosmoment.
Är oturen framme kan vad som helst hända.
Men inte här i Sverige? Eller?

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 30, 2007 7:14 EM