« Nattflyg med mellanlandning är ett otyg | Startsidan | Kärnkraft, hur säkert är det? »

29 januari 2007

Förbjud alla kampsporter! Mitt inlägg i bloggstafetten.

Saring i mammaland har lämnat över bloggstafettpinnen till mig:

Malmömoderaterna med kommunpolitikern Anja Sonesson i spetsen arbetar för ett införande av förbud mot "kamphundar". Jag ser fram emot att läsa dina reflektioner och åsikter i detta för mig engagerande ämne!

Jag vill poängtera att jag allt av minst är någon hundexpert. Jag har haft en schabrador (en blandning mellan schäfer och labrador) och tre New Foundlandshundar. Jag är hundrädd, trots 15 år med mina underbara hundar. Jag är dock inte rädd för hundar i sig, utan rädd för hur hundägarna har fostrat hunden och vilken kontroll de har över den.

Vad är en kamphund? Det är många raser som anses vara det, i alla fall enligt Agria. Alla hundar av raserna American staffordshire terrier, American pit bull terrier, Bulldoggar och Bull- och terrierhundar (för att inte tala om alla gatukorsningar av dito varianter) kan knappast anses vara kamphundar. Det finns många trevliga familjehundar av dessa raser. För min personliga uppfattning är att en kamphund inte är en ras i sig, utan det är en hunds beteende - förstärkt av människan som är synonymt med ordet kamphund.

Alltså går det rimligtvis inte att förbjuda kamphundar eftersom det blir ett väldigt vagt beslutsunderlag för rättsväsendet. Vilka raser ska förbjudet omfatta? Ska alla hundindivider av en ras anses vara kamphund förbjudas? Även de som lever ett gott familjeliv och inte gör eller har gjort någon för när? Hundar som har ansvarsfulla hundägare?

Ett sådant förbud blir bara ett slag i luften. Livet blir inte säkrare för andra människor eller hundägare som attackeras av en "kamphund", eller rättare sagt av en hund som fostrats till att bli ett aggressivt monster. Det är hundägaren som formar hunden. Det är hundägarens ansvar hur den uppfostrar hunden. Hundar föds inte elaka, likt som vi människor inte heller föds elaka utan påverkas av arv och framförallt miljö (uppfostran).

Att det sedan kan slå slint i vilken hunds huvud som helst är en annan femma (en hund som har ont eller är sjuk kan bitas som exempel), men det var inte det som ämnet handlade om. I bakhuvudet ligger något och skräpar om att taxar är väldigt benägna att bitas, men jag vet inte om det är sant eller inte. Det kanske någon läsare vet? Alla hundar ska behandlas med respekt och barn ska lära sig att inte gå fram till hundar som de inte känner och tro att det är fritt fram att klappa hunden.

Presstalesmannen för Svenska Kennelklubben säger så här om kamphundar, i anslutning till en artikel i Aftonbladet med rubriken - Inför hårdare regler för kamphundar.

En Golden retriever kan vara lika farlig som en kamphund, det beror helt på hur hundens ägare har uppfostrat den. Vad jag med detta vill säga är att problemen inte är bundna till någon speciell ras utan ett hundägarproblem.

I många länder är tuppfäktning förbjudet, men det sker bland annat i smyg i exempelvis i Thailand - med vadslagning och en stor publik. Hundhetsning är redan förbjudet i svensk lag, alltså finns det lagar som reglerar detta när det gäller så kallade kampsporthundar. Att nämna ordet sport i detta sammanhang är fel. Det är ingen sport. Då borde alla kampsporter förbjudas. Eller?

Det är djurplågeri att hetsa hundar till hundslagsmål. Det är sjukt att det hålls vadhållning där två hundar förmås att strida mot varandra. Det är inte helt ovanligt att ena parten dödas eller såras så svårt att den måste avlivas. Människor som sysslar med detta kan inte vara normalt funtade i huvudet. De måste sakna empati för levande varelser.

Det är de människor som sysslar med hundhetsning och liknande som ska lagföras. Det ska vara hårda straff på att låta sin hund deltaga i hundhetsning och hundslagsmål i syfte att slå vad om pengar eller bara för sitt höga nöjes skull. Kriminella och andra (de som har dessa hundar som penisförlängare) som använder hundar som ett hot, ett slags levande vapen ska lagföras. Dessa hundägare ska förbjudas att ha hund i fortsättningen. Vilket i och för sig är tandlöst, personen skaffar bara en ny hund i någon annans namn eller skaffar en ny hund ändå, eftersom dessa hundar sällan registreras.

Men det är här resurserna ska sättas in - mot hundägarna. Hårda straff och kännbara böter, hundarna ska tas ifrån dem direkt. Polisresurser ska sättas in för att stävja detta. Det ska vara anmälningsplikt för veterinärer om de får in hundar som kan misstänkas ha utsatts för hundhetsning eller deltagit i olovliga hundslagsmål. Alla hundintresserade måste engagera sig för att få bort detta fenomen. Det hör inte hemma i Sverige, lika lite som tuppfäktning gör.

Detta är mina slutsatser.
Rätt eller fel?
Det får betraktaren avgöra.

Jag lämnar nu över bloggstafettpinnen till Andreas Ekström och undrar vad han har att säga om pressetik i stort och i smått, exempelvis varför publiceras vissas namn och inte andras namn i artiklar? Varför visas en del på bild och andra på en utsmetad meningslös bild eller som en schablonfigur? Ibland tycker jag personligen inte att det finns någon logik i det hela.

Andra bloggar om:
, och

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 29, 2007 4:39 EM