« Äntligen!!!! | Startsidan | SVT »

3 januari 2007

Ban Ki-Moon kör sitt eget race

FN:s officiella linje är att ta avstånd från dödsstraff, men den nya generalsekreterare, sydkoreanen Ban Ki-Moon, verkar ha en avvikande åsikt. Jag tycker att eftersom han företräder FN bör han hålla sig till FN:s linje och inte lägga in personliga värderingar i sitt nya arbete. Hans hemland Sydkorea är ett av de 68 länder i världen som har kvar dödsstraffet. Det kanske kan förklara hans åsikt i frågan. Men det ursäktar inte hans uttalande.

En viktig fråga är huruvida FN:s fredbevarande styrkor (både FN-soldater och civilanställda) är inblandade i de våldtäker och övergrepp i södra Sudan på barn, som tidningen The Daily Telegraph skriver om. Detta är inte första gången detta aktualiseras. Liknande anklagelser har framförts förut och jag hoppas att FN tar tag i detta och ser till att det utreds ordentligt och att det inte skyfflas under mattan. Där har Ban Ki-Moon lite att bita i.

Om det inte går att lita på FN och dess företrädare runt om i världen är det en katastrof, både för FN och för dem som drabbas, samt även dem som behöver hjälp och kommer att behöva hjälp. Hur kommer detta påverka FN-insatserna i Darfur?

Andra bloggar om:
, , och

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 3, 2007 6:51 EM