« Bilen har fått veta att den lever i dag | Startsidan | Vintersolståndet »

21 december 2006

När kommer svekdebatten?

Mera "så var det då"!

Regeringen har ändrat sig när det gäller utformningen av skattelättnaderna för hushållsnära tjänster.

När det så omdebatterade förslaget om pigavdraget, ursäkta det heter visst "hushållsnära tjänster" om jag ska vara korrekt, fördes inför valet sa borgarna att skattereduktionen skulle ligga på företagen. Många företag såg ljuset i tunneln. Men så var det då.

Tanken är nu att det är den som köper tjänsterna som ska få dra av halva kostnaden i deklarationen, säger finansminister Anders Borg till Rapport...Företag i branschen befarar att hushållen kommer att tycka att det är krångligt att spara kvitton, men Borg delar inte den oron.

Jag tror inte att problemet ligger i att folk kommer tycka att det är krångligt att spara kvitton. De flesta lär inte ha råd att köpa dessa tjänster. De som har råd, de har nog inga problem att spara kvitton, för de är vana att så göra inför sina deklarationer, som säkerligen innehåller en hel del andra avdrag. Maxtaket på avdrag är 50.000 kronor per person och år. Det är ungefär en tredjedel av vad en låginkomsttagare tjänar, innan skatt.

Mycket nya jobb skulle skapas genom detta pigavdrag lovades det före valet. Det lär nog inte röra sig ens om ett tusentals nya jobb inom den sektorn. Nu fick fler väljare lång näsa.

Riksdagen har nu godkänt den borgerliga regeringens förslag om sänkta ersättningsnivåer för arbetslösa och höjda avgifter till a-kassan...Riksdagen beslutade också att dra ned på arbetsmarknadsprogrammen och att avskaffa flera anställningsstöd.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har fortfarande inte kunnat ge ett rakt besked hur sänkta A-kassaersättningar och försämrade villkor för arbetslösa ska skapa alla dessa jobb som utlovats. Han har i alla fall inte sagt det rakt ut, vad jag misstänker och som styrks i ledaren nedan. En huggsexa för arbetsgivarna. För de arbetslösa lär inte livet bli bättre, men deras väl och ve verkar inte Sven Otto Littorin och regeringen bry sig om.

Det som är viktigt för dem är att sänka skatterna via omvänd Robin Hood-politik och nedmontering av det svenska folkhemmet, sälj allt som säljas kan, privatisera allt som privatiseras kan och en sköt dig själv och skit i andra mentalitet som jag starkt ogillar, det kallas visst individens valfrihet eller frihet för individen. Ja, för vissa kanske, men knappast för flertalet.

Sänkt A-kassa skapar inte jobb.

Jag blir bara ledsen över allt som sker nu.

Jag hoppas att alla som röstade på borgarna och nu börjar få kalla fötter lär sig sin läxa. Den bakläxan drabbar oss alla andra också.

Andra bloggar om:
, , , och .

// Annica Tiger

Annica Tiger december 21, 2006 5:43 EM