« Varför ska de krångla till allt? | Startsidan | Hårddisken är kaputt på nya datorn »

15 december 2006

Kvinna tvingades gå till akuten - dog i tunnel

Hjärtat är navet i kroppen. Du kan klara dig utan en fungerande hjärna, vilket bevisas gång på gång IRL och på nätet, om jag får vara lite ironisk.

Men om hjärtat börjar krånga eller slutar att slå är det kört. Detta har jag skrivit om många gånger förut, det börjar bli lite tjatigt. Kvinnor får sämre vård när det gäller hjärtsjukdomar och hjärtinfakter, samt andra sjukdomar.

Läkarna är inte observanta på att kvinnors symptom ibland skiljer sig från männens dito, därför att männen är normen när det gäller både läkarvård, forskning och mediciner.

Smärtor i bröstet och strålande värk i ena armen och handen är något som till och med jag skulle ta på allvar som lekman, oavsett patientens kön. En medicinskt utbildad ska inte kunna missa eller negligera dessa symptom.

Men detta som hände med kvinnan som sökte vård med likadana symptom på hjärtinfarkt som männen ofta har, fick mig att återigen fundera på det faktum att männens symptom verkar tas på mer allvar.

Jag undrar om en man hade skickades vidare till akuten till fots? Varför sattes inte behandlingen igång på en gång på vårdcentralen? Varför tvingades hon att gå till akutmottagningen via kulvertsystemet, när hon borde ha lagts på en bår och körts till akuten i rekortfart - med medföljande medicinsk kunnig personal?

// Annica Tiger

Annica Tiger december 15, 2006 7:03 FM