« Nya hål i svångremmen | Startsidan | Bloggtreklöver 105 »

30 oktober 2006

Nu ligger vargarna risigt till....

Det kommer att bli än lättare att döda varg nästa år eftersom "regeringen" vill ändra lagen nästa sommar.

Det blir lättare att skjuta varg. Den 1 juli ändras jaktstadgan. Enligt jordbruksministern vill regeringen göra det enklare att skydda tamdjur.

Varghatarna fick som de ville.
Centern fick sina röster som de ville.

Varg som hotar tamboskap eller hund ska kunna dödas även om vargen inte attackerar djur i en hage. Reglerna ändrades redan i våras, då det blev tillåtet att skjuta varg som attackerade förutsatt att man först avfyrat varningsskott. Regeringen vill att det ska räcka med att vargen hotar tamdjur.

Begreppet hotar tamdjur kan tänjas långt. Jag är övertygad om att denna nya lag kommer att missbrukas. Det tjuvskjuts vargar redan i dag och inte lär avskjutningen minska med den nya lagen.

Men en sak som många inte tänker på är att älgstammen har minskat. I takt med att den minskar får vargen svårare att hitta byte och det kan vara en anledning till att den, mot sin naturliga instinkt, går mot bebyggda trakter och tar tamdjur.

B. är en gammal jägare. Han berättade att i år fick ett jaktlag i norr en kvot på 50 älgar. De sköt 20 stycken, men sen fanns det inga fler att skjuta hur länge de än satt på sina pass. De avbröt jakten, men blev uppringda av skogsbolaget som äger marken och kommenderades ut igen.

Skogsbolagen vill inte ha älgar som förstör deras skog. Men vargar vill ha älgar för att få mat. Det är en ekvation som inte går ihop.

Vargarna hör hemma i svensk fauna, likaväl som björn, lo, räv, djärv och älgar.

BTW - de flesta hundar skadas eller dödas inte av vargar utan av vådaskott av den egna ägaren eller andra jägare, samt i trafikolyckor. Det kanske ska bli allmän jakt på dem istället?

Andra bloggar om:
och

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 30, 2006 10:52 FM