« Vem har inte berättat? | Startsidan | Valstugebesök »

29 augusti 2006

SARA-modellen kan rädda liv

I snitt dödas en kvinna var trejde vecka av sina män eller sambor, eller dito ex. I fjol anmäldes 24.000 fall av kvinnomisshandel. Mörkertalet är dessutom stort, många kvinnor ids inte ens anmäla misshandeln eller törs inte.

Ingen av de etablerade partierna verkar ha våld mot kvinnor på sin dagordning inför valet. Varför? Hur vore scenariot om det vore tvärtom? Det skulle med all sannolikhet bli större fokus på problematiken om det vore så. Tyvärr är det nog en krass sanning.

Missade du dokumentären i går om Sverige, Sverige, fosterland: Kvinnomord har du chans att se den på webben.

Sedan en tid har en del polisdistrikt börjat använda en checklista som kallas för SARA-modellen, när de får larm om våld mot kvinnor. Men tyvärr är de alltför få polisdistrikt som använder denna metod än så länge. Varför? Varför? Varför? Det enda svar jag kan komma på är våld mot kvinnor inte är prioriterat av polisen och andra myndigheter.

En forskare anser att missade faktorer leder i upp till hälften av fallen till att en kvinna dödas - i onödan. För om polisen och myndigheter agerat hade kanske dessa kvinnor varit vid liv i dag. En svindlande tanke. Hur mycket är ett människoliv värt?

Dessutom drabbas alla barn hårt när det förekommer våld inom familjen. Barnens lidande glöms ofta bort. Det är inte alltid så att de får adekvat hjälp att bearbeta sina upplevelser. Barn som en dag blir vuxna. Hur kommer de att klara av att hantera sina traumatiska upplevelser?

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 29, 2006 3:35 FM