« Äntligen! | Startsidan | Dålig stil! »

29 september 2005

Kvinnor plus SL=sant.

Kvinnor plus SL=sant.
Den frasen satt jag och läste i morse på pendeltåget. Texten under var att kvinnor är i mångfald bland SL:S resenärer. Är det därför det alltid finns mer pengar till nya vägar än till nya spår? Budskapet framfördes av VP, men det spelar ingen roll tycker jag i sak och jag hoppas ingen ser rött bara för det :-).

Jag började att kika runt lite och visst stämde det, flertalet medtrafikanter i den vagnen jag satt var kvinnor och detsamma noterade jag på hemresan. En slump? Kanske? Kanske inte? Hur som helst så tror jag det finns bäring bakom påståendet. Cirka 56 procent av de dagliga resenärerna i SL-trafiken var kvinnor läste jag i en .pdf-fil jag hittade hos SL.

Varför åker fler kvinnor kommunalt? Är de mer miljömedvetna än män? Nej, jag tror det beror på helt andra faktorer. Många ensamstående kvinnor har inte råd med bil. I familjer med en bil är det oftast mannen, av någon underlig anledning, som tar beslag på bilen. Det är inte alla hushåll förunnat att ha två bilar.

Järnväg.net skriver:

Fler män än kvinnor kör bil. Därför bör fler kvinnor skaffa bil för att öka jämställdheten, tycker bilbranschens organisation BIL Sweden och ondgör sig över satsningen på kollektivtrafik.

Dubbla budskap ovan.

Jag vet inte om jämställdheten ökar om fler kvinnor köper en bil. Rådet att fler kvinnor ska skaffa bil är ett hån i ansiktet på de som inte ens har råd att ha en bil, eller knappt råd att ha en enda bil i hushållet. Tvärtom är det nog mer att männen måste släppa in kvinnorna i deras revir. Många kvinnor får endast köra familjens bil när hon ska vara fyllechaufför.

Jag tycker att vi ska satsa på kollektivtrafiken, vilket nu har gjorts inför kommande försök i Stockholm med biltullar. Jag hoppas att de nya busslinjerna blir bestående även när försöket avslutas. Fler direktbussar och fler avgångar i rusningstid när det gäller pendeltågen, det måste gå att ordna med lite bättre trafikplanering.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 29, 2005 7:29 EM