« Förbjud USA att ha kärnvapen | Startsidan | Military men are just dumb stupid animals to be used as pawns in foreign policy. »

10 augusti 2005

Levande föda

Jag såg ett inslag i Gommorron Sverige om den nya mattrenden "Living food". Denna trend, så som så många andra kommer från USA, och jag misstänker att det finns en hel del ekonomiska krafter bakom dessa trender.

Levande föda innebär att inget man äter får upphettas över 50 grader, om så sker förstörs nyttiga enzymer enligt denna diets förespråkare. Mycket groddar och grönsaker med andra ord.

Montignac-metoden, vars upphovsman är Michel Montignac och hans böcker har sålts i 15 miljoner exemplar. Vad den går ut på? Lite GI-tänkande, samt att vissa livsmedel ej får kombineras.

Atkinsmetoden, som nu börjar dala i popularitet, har gett upphovsmannen och andra tillverkare av Atkinsprodukter en hel del klirr i kassan. Jag hittade en artikel med den slående rubriken "Atkins tvingas banta budgeten" :).

Stenåldersdieten har jag bara hört talas om, men den innebär att man förutsätts äta likt hur människor åt under stenåldern. I boken "Stenålderskost" berättar Dr Loren Cordain vad man åt på stenåldern, animaliska produkter, grönsaker, frukt och nötter.

GI-dieten går ut på att undvika snabba och kraftiga höjningar och sänkningar av blodsockernivån. Allt för att minska risken för att blodsockret åker upp och ned som en jo-jo i kroppen. Socker är helt bannlyst och vita matvaror, som ris, spagetti och vitt bröd.

För några veckor sedan läste jag om tre-timmarsdieten. Ät något var tredje timme, oavsett vad det är, allt för att hålla förbränningen igång.

Själv tror jag på den enkla och gamla beprövade tallriksmodellen, i kombination med mellanmål.

Det finns en hel uppsjö med
andra mattrender och bantningskurer.
Var och en blir salig på sin tro.
Synd bara att somliga blir rika på andras tro.
Men marknadskrafterna ni vet....

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 10, 2005 10:07 FM