« Bloggportalen | Startsidan | Levande föda »

9 augusti 2005

Förbjud USA att ha kärnvapen

Jag lyssnade med ena örat på nyhetssändningen på TV i morse. Borgmästaren i Nagasaki vill ha ett totalt kärnvapensförbud. Jag kan inte annat än hålla med honom.

Tanken slog mig varför är det helt okey att USA, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Kina har kärnvapen, men inte att andra länder har det eller planerar att skaffa kärnvapen? Israel, Indien och Pakistan har kärnvapen, Nordkorea påstår sig ha det och Iran anklagas för att de försöker utveckla kärnvapen. Då heter det att kärnvapnen kommit i "orätta händer". Vem eller vilka avgör det?

Med tanke på att USA är den enda av de fem länderna som faktiskt använt kärnvapen i krig borde det vara USA som borde förbjudas att inneha kärnvapen, tillsammans med alla andra länder världen runt. Är det inte dags att avskaffa kärnvapnen nu? Det räcker inte att antalet stridspetsar halverats.

Det är lite som barnen i sandlådan, något det ena barnet har är absolut något det andra barnet vill åt - en mekanism som säkert många föräldrar känner igen. Ibland går det överstyr. Ett bråk i barnens sandlådan riskerar inte att utplåna världen. Men ett bråk i sandlådan, där de som har och inte har kärnvapen leker, kan rendera till något som påverkar oss alla, för all framtid.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 9, 2005 9:25 FM