« Guldarmbandet. Vart tog det vägen? | Startsidan | Höjdhoppningen börjar snart »

13 augusti 2005

En storrökares utfläkta lungor på cigarettpaketet

Skärmdumpat från SvD.

Skräckpropaganda

Varningstexterna på cigarettpaketen ska kanske utökas med skräckbilder som ovan. Ja, varför inte visa en storrökares lungor utfläkta på obduktionsbordet? Det är bra om det avskräcker, statistiken visar att det tydligen påverkar unga människor. För en gammal storrökare som jag ser jag inte ens varningstexterna och skulle inte heller se eventuella bilder. Det kallas selektivt seende :).

När Folkhälsoinstitutet nu ska inleda en utredning om bilder på de svenska cigarettaskarna kanske de bör fundera på om inte liknande bilder på skrumplever, andra skador och familjevåld som alkoholen orsakar ska tryckas på alkoholprodukternas etiketter.

Av alkohol kommer det mycket elände, där spriten går in – går vettet ut. En sak kan jag ju säga att jag har aldrig hört talas om att någon nikotinist har försökt bortförklara en misshandel med att han rökt eller snusat för mycket och inte minns vad som skett, men däremot så skylls det ofta på att minnet fallerat på grund av för stort alkoholintag.

Jag väntar med spänning på avskräckande bilder på vin, öl och spritproduker. Är det inte bara omtanke om människors hälsa utan en vilja att dra ned på kostnader, exempelvis inom sjukvården, borde alkoholen vara minst lika viktig att varna för på ett effektivt sätt, eftersom den lär stå för mer kostnader.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 13, 2005 8:09 FM