« Bloggtreklöver 69 | Startsidan | Tandemhoppning »

12 juli 2005

Jag vill inte bli ett vårdpaket

Alternativ 1.
Knoppen är klar,
men kroppen börjar sluta fungera.

Alternativ 2.
Knoppen börjar bli senil,
men kroppen fungerar som ett urverk.

Alternativ 3.
Knoppen börjar bli senil,
och kroppen börjar sluta fungera.

Alternativ 4.
Knoppen är klar,
men kroppen slutar fungera – knall fall.

Alternativ 1 måste nästan vara värst, då den person som drabbas är helt klar i knoppen och förstår, känner och upplever den egna kroppens förfall – bit för bit. Att vilja, men inte kunna styra kroppen. Att uppleva att diverse sjukdomar tär på ens egna kropp.

Alternativ 2 är nog mest jobbigt för omgivningen. Den som börjar bli senil märker det nog det inte lika mycket som i alternativ 1, tror jag i alla fall.

Alternativ 3, allt sker på en gång, huvudet och kroppen tar slut samtidigt. Fast det alternativet är säkert det mest ovanliga misstänker jag. Ättestupan var föregångaren till dagens äldreomsorg, orkeslösa och gamla kastades utmed branten för att dö.

När jag jobbade som mentalsköterska arbetade jag delvis med psykiskt sjuka åldringar på Långbro och Beckomberga. Jag hade svårt att hantera detta, då jag var ung och oerfaren. Att se människor ligga i fosterställning, år efter år – utan någon som helst kommunikation med omvärlden var inget ovanligt. Jag jobbade ofta natt, och de nattliga ångestskriken var något som var jobbigt att lyssna på. Jag var ofta frikostig med att ge dem som var oroliga deras extra nattmedicin, bara för att de skulle få kunna somna och få lite lindring.

Några år inom hemtjänsten efteråt gav mig en insikt om hur ensamma många äldre personer är. Glöm inte bort faster Agda eller farbror Kurt. Har du äldre släktingar, ta dig tid och gör ett besök. Men det finns många äldre som inga släktingar har kvar i livet och är helt hänvisad till de som kommer via hemtjänsten, som enda daglig social kontakt.

Ålderdomshem har jag ingen erfarenhet av för jag har aldrig besökt ett sådant. Men de glimtar jag har sett via TV och läst om i tidningar, ger vid handen att det inte alltid verkar vara så stimulerande att bo där, vem minns inte Lex Sarah. Jag vill inte sjunga allsång, bli matad, tvingas till sängs redan 18.00 på grund av personalbrist eller missa frukosten bara för att personalen inte hinner få upp alla innan den slutar serveras.

Nej, jag är rädd för att åldras. Jag föredrar alternativ 4, att leva livet in i det sista och sedan bara få dö knall fall i ett språng. Ålderdomen är ett faktum som kryper sig in under skinnet. En annan aspekt på det hela är att det ofta är barnen som får ta de jobbiga besluten, exempelvis att tvingas se till att sina föräldrar läggs in på ålderdomshem då det inte längre fungerar för dem att bo hemma osv.

Update:
Hakke tycker att ordet åldersdement är bättre att använda än senil. Han har en point där, för det ordet säger mer vad det handlar om.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 12, 2005 8:03 FM