« Designad dator skrämmer tjuven | Startsidan | Trevlig midsommar! »

24 juni 2005

Mamma, varför blir pappa så elak när han dricker saft?

Det brukar alltid vara en massa elände som utspelas på midsommar. Fylla, bråk, misshandel, våldtäkter, bränder, mord, dråp, drunkningar och bilolyckor. Varför försvinner vettet i samma takt som supen rinner ner? Mamma, varför blir pappa så elak när han dricker saft? Kanske en berättigad fråga? Jag har aldrig förstått mig på när folk super när det finns barn i närheten.

Jag tänker på alla dem som inte har någon att fira midsommar med. Hur många sitter inte instängda i sina lägenheter, ensamma och med än större utanförskap en sådan helg som denna. Jag tänker på alla barn som tvingas se sina föräldrar i bästa fall endast fulla och larviga - men i många andra fall uppleva bråk och fylla.

Många kvinnor och barn får minsann veta att de lever, när gubben fyllnat till. Många djur får oxå veta att de lever. Julafton, nyårsafton och midsommarafton är inte alls med automatik en trevlig familjehelg för alla.

Det kan vara bra att veta, om inte för att kunna se signalerna när inte allt står rätt till. Det är vår plikt, som medmänniska, att då agera. Någon som säger mig emot? Någon som aldrig någonsin har upplevt det jag beskriver ovan, i den egna familjen och/eller sett detta i andra familjer? Lyckliga dig som bor på lyckliga gatan. En del kanske även har inbyggda skyddslappar? Det kanske är bekvämast så?

Förr om åren brukade jag ofta tillbringa midsomrarna på Oxnö, söder om Stockholm. Men mot slutet blev det så fruktansvärt jobbigt. Varför? Alla fyllon, alla som bara kom ut i idyllen för att supa skallen av sig på midsommaren, ställde till med bråk, körde rattfulla och förde ett *herrans* liv :). Vi s.k bofasta som bodde där i våra *permanenttält* helger/semestrar höll oss inne i tälten *skratt*, ja nästan iaf. Nu för tiden föredrar jag att stanna hemma i lugn och ro. Skönt att bara vara ledig och ta det lite lugnt.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 24, 2005 8:24 FM