« Värmen försvann | Startsidan | Sommartid »

26 mars 2005

Snubbarna i pyjamas

Om snubbarna i pyjamas kan man läsa om på sidan 4 i Expressen i dag. De har inte lagt ut den på webben, den kanske kommer in i morgon.

Snubbarna i pyjamas är alltså bloggare. Åter igen en manlig koppling till ordet bloggare. Trött är bara förnamnet. Jag misstänker att det inte bara är snubbar i pyjamas som etablerat sig i den amerikanska bloggosfären. Det finns många kvinnor som bloggar, men de kanske går under beskrivningen "snubbar i pyjamas" de också?

Roland Poirier Martinsson undrar vad svenska politiker väntar på. I USA växer bloggarnas makt skriver han. Han skriver mycket om den amerikanska bloggosfären. Att den avsatt CBS-stjärnor, CNN-chefer och fört in relevanta fakta in i rampljuset, det som huvudfåran av medierna valt att ignorera. Han fokuserar på högerbloggarna i USA. Jag tror faktiskt det är svårt att göra en jämförelse rakt av mot svenska bloggosfären.

Han anser att det parti som skaffar sig en bas i bloggosfären får ett stort försprång, men varnar också för att bloggarnas frenesi kan radikalisera såväl amerikansk som svensk politik.

Visst har vi Timbro-bloggarna och en och annan blogg som i alla fall jag undrar vem som finansierar eller ligger bakom. Men annars är det ofta helt vanliga människor som bloggar. Själv skulle jag inte ens ha intresse av att läsa en blogg som jag visste att exempelvis en tidning låg bakom, eller en ren partiblogg och absolut inte bloggar, vars enda syfte till syvende och sist är att sprida desinformation.

Den stora majoriteten bloggre är parasiter på de traditionella medier som man så gärna gör sig lustig över.

Den stora majoriteten av bloggare i Sverige är helt vanliga människor som inte har en kristallkula att spå i, tillgång till mediearkiv eller insidertips. Bloggscoop är en bristvara. Det är det säkert även i USA, men antalet bloggare där är så många fler och om jag ska vara ärlig, tror jag att det finns ett mer ekonomiskt intresse i bloggosfären (många får betalt för att blogga) där än i Sverige.

Jag är osäker på att jag ens vill att den svenska bloggosfären ska sträva efter att "amerikaniseras".

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 26, 2005 4:37 EM