« Papperskopior | Startsidan | Lynx på Solaris = hackare? »

1 februari 2005

Sveriges populäraste bloggar?

Sweden’s more popular bloggers, enligt
Stockholm Spectator GroupBlog,
som själva är rankad som sjua på Observers lista.
Ja, jag tar deras bloggtext på fullt allvar :).
Säger de så, måste det väl vara så? Eller hur?

* Jinge
* Obunden.se
* Copyriot
* Det progressiva USA
* Mymarkup
* När jag ändå har ordet
* Chadie
* Annica Tiger

Skämt åsido. Skillnaden mellan Observers lista och Stockholm Spectator GroupBlogs lista är nog alla medveten om. Hur Observers lista kom till och varför den publicerades har debatterats åtskilliga gånger förut. Det tänker jag inte ta upp igen. Stockholm Spectator GroupBlogs lista hade ett annat syfte från början, men texten har ändrats och lite av ursprungsmeningen gick därmed förlorad och listan kan tolkas som jag gör nu, i och med detta inlägg.

Men jag tycker nog att Stockholm Spectator GroupBlogs "lista" faktiskt kanske mer speglar verkligheten än vad Observers lista gjorde. Inte för att jag själv är med :), utan för att listan ovan består av glada amatörer som tycker det är kul att skriva och det genomsyrar deras bloggande, vilket jag tror attraherar läsarna.

För att skriva en bra blog behöver man inte ha en stab av finansiärer bakom sig. De flesta bloggare får inte betalt för sina texter, vilket ger en frihet och inga begränsningar. Flertalet bloggar på sin fritid. De flesta privata bloggarna påstår sig inte heller driva en journalistisk verksamhet.

De flesta bloggare har inte de resurser som krävs för att kunna bedriva en journalistisk verksamhet. Hur många vanliga bloggare har tillgång till olika mediearkiv, tillgång till TT, Reuter och andra nyhetsbyråer eller får pressmeddelanden via utskick? Inte många skulle jag tro.

Blir de privata bloggarna mindre trovärdiga eller ointressanta då? Nej, det tycker jag inte. För de flesta bloggare skriver om sina tankar, funderingar och kommenterar händelser och skeenden, i samhället eller i deras närhet. Andra bloggare skriver om det som intresserar dem, katter, Linux, datorer, Internet eller vad det nu är som är drivkraften bakom bloggandet.

Kolla gärna under kategorin Bloggtreklöver för att se flera som skulle platsa på deras lista.

Min egen inriktning på min blog står högst upp – tankar som förför, berör och upprör. Kan det misstolkas?

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 1, 2005 10:08 FM