« Naturkatastrofer á la masse | Startsidan | Jantelagen »

12 januari 2005

Ny bloggdebatt i InternetWorld

Jag fick ett mail från InternetWorld.

Hej Annika,
Kul att det blivit en sådan debatt om artikeln om bloggar i Internetworld. Vi skulle gärna publicera ditt inlägg som du skrev på din blogg på vår insändarsida till nästa nummer av tidningen. Är det ok? Vi måste dock korta ned det något. Vi kan redigera ihop den. Självklart får du se den färdiga versionen innan den går i tryck.

Jag svarade att redigeringen står jag själv för. Jag vet hur det kan bli annars, det viktiga stryks och budskapet kommer bort. När jag skrev för InternetGuiden hade jag full koll på materialet, från text till bild. Jag svarade även att någon insändare kan det knappast vara tal om eftersom det är InternetWorld som kontaktat mig och inte vice versa – dessutom skulle jag inte självmant skriva en insändare och sända in till InternetWorld. Jag fick ett löfte om att rubriken ska bli "Månadens debatt".

Månadens debatt blev rubriken och så har de lagt till en underrubrik "Kvinnliga bloggare ingen bristvara" samt redigerat det lite ytterligare, men det framgår inte att det inte är jag som skickat in det som ett debattinlägg. Strunt samma. En petitess.

Deras svar i tidningen är jag dock inte alls nöjd med. Det är bara en upprepning av vad som tidigare sagts. Tvärtom ger det bara mig fler frågor hur deras urval skedde. Det finns så många andra bloggar som har en tydlig inriktning och en proffessionell idé. Länkar finns i alla fall till Åsk och Chadie. Att de missat Åsks blogg som verkligen har en tydlig inriktning och en proffessionell idé bakom sig är fortfarande ett mysterium för mig.

Jag har lagt in lite nya länkar i just det inlägget, för att påvisa att debatten har förts i andra bloggar.

Vill du ha med en länk, som jag missat, där du diskuterar detta på din blog så hojta till. Vill du inte att din länk ska ligga kvar där as it is, så hojta till så tar jag bort den.

// Annica Tiger

Originalet jag skickade var som nedan.

It's a mans world!

I brevlådan damp senaste numret av InternetWorld ned. Fyra män intervjuas. Fyra bloggar exponeras. Grattis säger jag till dem. Jag tycker nog att Chadie eller Åsk hade kunnat få bryta den mansdominerande artikeln. "Var är bloggbrudarna" var det en person som frågade på en mailinglista och undrade om de fanns och var? Ja, jag förstår varför frågan ställdes direkt efter bloggforum, som var så mansdominerat, och kommer att ställas än fler gånger efter denna artikel i InternetWorld.

Tjejerna finns.
Men de verkar inte synas?
Vill vissa inte se dem?

I artikeln sägs det, att kvinnor är underrepresenterade. Det stämmer ej anser jag.

I Sverige är det dessutom den politiska högern som dominerar den politiska bloggningen. Vilket är intressant jämfört med USA, där bloggandet snarast är en vänsterorienterad rörelse.
– Det kommer att leda till att högern förknippas med framåtsträvande, teknikvänlighet och demokratisk diskussion i förlängningen, sägs i artikeln.

Här kommer återigen det påstående som jag så ofta har hört att i Sverige är vänstern teknikfientlig. Det påståendet är felaktigt anser jag.

Vänstern har förlorat redan innan den börjat. Högern har redan satt de ideologiska parametrarna för den demokratiska diskussionen som bloggning symboliserar, påstås det i artikeln.

Jag säger bara att de högerbloggar jag besökt och läst lite av diskussionerna i är på intet sätt drivande när det gäller en demokratisk diskussion. Fast vad är en demokratisk diskussion? Att A L L A får säga precis A L L T de vill? Mycket pajkastning kan det bli. Mycket pajkastning blir det.

I artikeln står det:
"Märk dock att du är vad du är med en blogg. Du kan inte fejka dig själv eller försöka vara någon annan."

Det intressanta är att många både fejkar sig själv eller försöker vara någon annan när de bloggar. Visst - det är inte förbjudet att vara anonym, men jag tycker personligen att trovärdigheten ökar när personen bakom en blog inte är anonym.

Annica Tiger januari 12, 2005 2:01 EM