« new pi'll to increase org.asm plea'sure | Startsidan | Livet är det som händer... »

26 januari 2005

Flyttkarusell

Omkring 2.700 statliga årsarbeten ska flyttas till de orter som drabbas värst av de planerade nedläggningarna i försvaret.

Lokaliseringsutredningens förslag om utflyttning av olika myndigheter till de orter som drabbas av försvarsnedläggningen hörde jag om på nyheterna i morse och i mina ögon verkar det hela lite underligt. Att x antal tusen stockholmare förlorar jobben är kanske en fis i rymden jämförbart hur andra orter har/kommer att drabbas av nedskärningar, men för de drabbade känns det nog ganska tungt i dag.

En äldre man uppe i norr som intervjuades sa att han själv inte trodde att han skulle kunna få något jobb via denna flyttkarusell, eftersom det inte handlar om armar- och benjobb (hans uttryck). Han efterfrågade ett arbete där han fick använda de färdigheter han hade rent praktiskt (från sitt militära jobb) och han tyckte inte att sitta på en kontorsstol var något alternativ för honom. Jag förstår honom. Dessutom misstänker jag att många av dessa tjänster som nu ska utlokaliseras kräver både specifik utbildning och kompetens.

Vad blir vinsten eller förlusten i slutändan? Hur effektiva kommer berörd personal vara nu inför kommande flytt/förlust av arbete? Hur mycket kompetens kommer att gå åt spillo. Vad kommer det att kosta att bygga upp verksamheten till samma nivå som innan flytten? Vad, vilka eller hur kommer det att drabba övrig verksamhet/privatpersoner/andra företag att vissa myndigheter går på halvfart eller inte fungerar alls på ett bra tag? Tragedin att bli arbetslös är lika stor för en person som bor i Stockholm, som ute i landet. En flytt av en myndighet är inte billig. Kostnader för att säga upp alla dessa, en del har kanske jobbat i många år och får en lång uppsägningstid och en del kanske kostsamma avgångsvederlag. Rekrytera, utbilda och kompetensutveckla eventuella nya arbetssökande på den nya orten är inte heller kostnadsfritt. Att det kommer att innebära många resor från nya orten till Stockholm för möten och annat ska också in i kalkylen. Visst finns det tekniska möjligheter, video-konferanser och flerpartssamtal via telefon, men jag misstänker att det inte kommer att bli aktuellt här.

Arbetsmarknadsverket och försäkringskassan är väl en sak (de finns redan ute runt om i landet), men att flytta nischade myndigheter som Riksantikvarieämbetet, Statens institut för kommunikationsanalys och Konsumentverket? Jag tycker det hela verkar vara lite ogenomtänkt.

Ärligt talat:
Jag tycker det verkar vara rena rama snurren.
Ersättningsjobb borde kunna gå att skapa på andra sätt.
Tänk om, även om tanken inte verkar trolig,
alla väljer att följa med i flytten.
Vad vore vinsten då?

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 26, 2005 10:57 FM