« Bloggtreklöver 11 | Startsidan | Man ska vara smal med stora bröst »

5 december 2004

Skippa dockan under julgranen, mormor!

I jul kan du göra ditt, mormor, för att världen ska se annorlunda ut för dina barnbarn än den gjorde för dig. Du kan, genom att undvika att köpa leksakstorktumlare till henne och byggsats till honom, ge båda bättre villkor och större frihet.

Nå, hängde det bara på mormödrarna vore problemet bara en liten fis i rymden. Men tyvärr är det större än så.

Det är i vardagslivet, i hemmet, i skolan, på fritids- och dagis, i det offentliga rummet och samhället i stort som könsrollerna skapas och riskerar att även i fortstättningen cementeras i manligt och kvinnligt. Om föräldrarna delar på ansvaret hemma får barnen med sig detta som vuxna och kommer att tycka att det är naturligt. Om både tjejer och killar får hjälpa till hemma med alla vardagliga sysslor får barnen med sig detta som vuxna och kommer att tycka att det är naturligt. Om både tjejer och killar ges samma utrymme på fritids- och dagis, samt i skolan, får barnen med sig detta som vuxna och kommer att tycka att det är naturligt.

Den katalog som krönikören skriver om är "Önske­boken från leksaksbutiken BR" och den kan kanske räknas in i det offentliga rummet. Alla som inte tycker om att leksakskatalogerna delas upp efter könstillhörighet borde kontakta företaget via brev, mail, fax eller telefon. Om tillräckligt många gör det kanske de som ligger bakom katalogen förstår att det inte är i tidens anda att fortsätta med denna form av reklam.

Tillägg: 14.05
Monica uppmärksammade mig på
att ordet "pappa" i texten nedan
indikerade att jag själv 1998 faktiskt
fallit i fällan, att uppdela efter genus.
Vilket är så sant som sagt :-).
Nu har jag strukit ordet "pappa".

// Annica Tiger

Saxat ur en text från 1998:
Varför har vi så många förutfattade meningar om vad som är manligt och kvinnligt? Vem/vad/vilket förutsätter att bara för att man är en kvinna SKA man gilla hushållsarbete? Jag hatar att virka och sticka, men jag känner killar som gör det mer än gärna - dock inte helt öppet. De sitter inte på firmafesterna och skryter om det direkt?

Kan vi inte skippa allt crap och börja prata om mänskligt? Jag gillar datorer för att jag finner det intressant och kul - inte pga mitt kön, typ! Skit i traditionerna och bryt alla normer. Vill Lotta leka med en docka - fine - men förutsätt det inte. Visa på att det finns annan litteratur än Kitty och andra tidningar än Starlet, ge barnen alternativ och möjlighet att välja. Låt killarna vara med och baka, diska och ställ krav på att de ska städa hemma, exakt lika stora/små krav som tjejerna har/får. Låt tjejerna hjälpa pappa till att skotta snö, leka med hammare och spik (barnvänlig sådan givetvis).

Vänd på steken, försök se nya vinklar, se sammanhangen. Försök studera dig själv! Ger du lillflickan mer kroppskontakt än lillkillen? En undersökning visade att flickebarn höll modern MOT sig (inåtvänd) men pojkarna hölls FRÅN (utagerande) sig, när de hade dem i famnen.

Annica Tiger december 5, 2004 7:59 FM