« Skippa dockan under julgranen, mormor! | Startsidan | Bloggtreklöver 12 »

5 december 2004

Man ska vara smal med stora bröst

En femtedel av alla elever som går första året på gymnasiet i Stockholm är missnöjd med sin kropp. Tv-program och reklam är det som sätter mest press på eleverna, säger gymnasister som DN talat med.

Jag tror att det är mer utbrett än så. En del vill nog inte ens erkänna att de inte har råd att hänga med i de allra senaste och dyraste trenderna i modet, eller att de har komplex eller är missnöjd med sin egen kropp. Med tanke på alla vackra kroppar som exponeras i dokusåpor, i TV för övrigt, i reklamen, i filmer, i kändistidningar, i kvällstidningarna och i det offentliga rummet, så tror jag att många unga växer upp med en skev bild av hur man ska se ut, eller bör se ut för att bli framgångsrik och "lycklig". Att jämföra sig med dessa, ofta plastikopererade personer, handplockade människor valda för sin ungdom eller sitt utseende, kan nog vara ganska nedslående för vem som helst. Många vackra människor på photoshop-retuscherade bilder och softade filmsekvenser är inte fullt lika vackra i verkligheten, men det talas det inte högt om. En annan aspekt är även den tilltagande åldershysterin. Över 50? Går fetbort! Gå och göm dig Åke Tråk.

Majoriteten av alla vanliga människor
osynliggörs i det offentliga rummet.
Jag är så evinnerligt trött på denna
utseende- och åldersfixering vi har nu.
Vi som är vuxna borde kunna hantera det.
Men hur påverkas våra barn och ungdomar av detta?

// Annica Tiger

Text från juli 2003:
"De ser ut som jävla kärringar."
TV4:s hallåa Josefin Crafoord fällde kommentaren ovan om SVT-hallåorna i en artikel i Expressen häromdagen. Hon menade på att de var dåligt stylade och inte var så där värst snygga heller för den delen. Själv försöker hon se porrig och snygg ut genom att välja tajta kläder och "stora smaskiga örhängen i starka färger". Josefin tror att kollegorna är avundsjuka på henne för att hon är smart, snygg och inte har hängbröst.

Och? Dum blondin svarar jag bara.
Fast jag vet ju att de flesta blondiner inte alls är dumma :)

Ska alla kvinnor med hängbröst hänga på sig en burka? Män (eller kvinnor) med ölmage går fetbort? Dubbelhaka? Oj – porta dem från TV-studion omedelbart. Ska män med flint skaffa peruk? Ska en uppnäst hallå operera näsan? En rynkig dito göra en ansiktslyftning? Jag drömmer om att vårt samhälle ska sluta bli så utseendefixerad. Men det verkar vara en lång och svår väg att gå. Jag själv är helt nöjd med blandningen av SVT:s hallåor. Män, kvinnor, pojkar och flickor i en salig röra – naturliga och chosefria. Människor som har ordets förmåga.

Hallåajobbet handlar inte om att sitta där i rutan och se bra ut. Nej, de ska förmedla något också. Det enda jag saknar är lite äldre hallåor. Arne Weise, kom tillbaka.

Annica Tiger december 5, 2004 3:27 EM