« Malte och Chadie i K2 | Startsidan | Bloggtreklöver 9 »

2 december 2004

Omvärldsbevakning på mitt sätt

Omvärldsbevakning på mitt sätt

Jag tycker att små händelser och nyheter ofta är lika viktiga som stora, ibland till och med viktigare, då det ofta berör oss på ett mer personligt plan. Jag vill gärna synliggöra sådant som andra kanske inte tar upp, ofta genom ett kvinnoperspektiv.

Visst är dagens stora händelser intressanta. Mijailo Mijailovic dömdes till livstids fängelse av HD. Rätt enligt min åsikt. Enligt DN misstänker en läkare att han tillrättalade sina symptom för att dömas till vård. Det har jag misstänkt hela tiden och bloggat om tidigare. Jag hoppas att han får sin vilja igenom och får avtjäna detta livstidsstraff, så vi andra kan glömma detta och gå vidare. Jag sänder en tanke till Anna Lindhs familj och jag hoppas att de nu kan gå vidare.

En annan stor nyhet i dag är att Estonia fraktade hemliga militära transporter innan förlisningen. Konspirationslystna kanske vädrar morgonluft? Var det en olycka eller var det något helt annat? Jag tror aldrig att vi kommer att få facit på denna tragiska olycka. Tyvärr.

Det verkar som om det blir nyval i Ukraina. Nu har vittnen trätt fram så påvisar att valfusk förekommit. Det ska bli intressant och se vad HD:s utslag blir.

Persson tar Nuder i örat. Tacka fan för det. Göran Persson är ju en av det stora "köttberget" av 40-talister som Nuder pratade om :).
– Jag har tittat strängt på honom och frågat vad han egentligen menade, säger Göran Persson.
Den store landsfadern har talat.

Ulf Olsson nekar till alla anklagelser. Jag minns inte. Jag vet inte. Tystnad. Lite Mijailo Mijailovic-stuk över det hela.

Men nu väljer jag att skriva om något helt annat. Kanske helt ointressant för de flesta? Men jag tycker att när nästan tio procent av Sveriges befolkning lider av denna åkomma är det en intressant fråga. Men det är inget som ofta luftas. Men jag har valt att skriva om det i dag. Bara för att påvisa att det går inte att dra skiljelinjer mellan omvärldsbevakning. Vad en bloggare än skriver om, som inte är direkt rent personligt, är en form av omvärldsbevakning, sett ur bloggarens perspektiv.

Enligt Ekot:
Över 700 000 svenskar har svårt att hålla tätt och kissar på sig. Nu visar en ny Sifo-undersökning bland kvinnor som har fött barn att många har besvär på jobbet.

Jag skulle tro att ungefär tio personer som läser denna text de närmaste dagarna skulle kunna svara ja, om de vågade. Men det här är inget som det talas öppet om. Många väljer att inte ens tala med sin partner om sina problem. Inkontinens. Blöjor. Bindor. Kissa på sig. Byta lakan. Dripp, dropp, drapp. Vem vill kännas vid sådant?

Det är inget att skämmas över. Tvärtom, den som lider av detta kan få hjälp. Det är mer vanligt att lida av inkontinens än att lida av andra mer "accepterade" sjukdomar eller funktionshinder. Ja, för många blir det ett form av funktionshinder och hela livet påverkas.

Stå på dig! Sök hjälp. Det finns en gel som sprutas in i urinledaren och fungerar som en slags packning, som en tätning. Bäckenbottsträning kan hjälpa och i svåra fall kan en operation vara av nöden. Kräva hjälp. Numera tas detta på mer allvar, förut var det en så kallad kvinnoåkomma – och dem brukar det ju som de flesta vet inte läggas så mycket krut på. Nöjd dig inte bara med att bli erbjuden inkontinensskydd. Har din läkare fortfarande fördomar om att sådant här får kvinnor stå ut med så byt läkare.

Sjukdomen är betydligt vanligare hos kvinnor (75 procent) än hos män. Många unga kvinnor lider av urininkontinens, ofta efter en eller flera förlossningar. Antalet unga kvinnor med besvär var vida överstigande än vad som tidigare ansetts vara troligt. När det gäller män är det främst dem över 75 år som drabbas.

Ansträngningsinkontinens:
Att kissa på sig i samband med att man hostar,
skrattar, motionerar eller lyfter tungt.
Drabbar oftast kvinnor.

Trängningsinkontinens
Här gäller det att ha nära till
toaletter, vad man än befinner sig.
Det begränsar personen enormt.
Drabbar oftast kvinnor.

Blandinkontinens
När problemen innefattar bägge typerna ovan.

Överrinningsinkontinens
Vanligast hos äldre män.
Det droppar lite hela tiden.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 2, 2004 6:46 EM