« Det blir ingen resa | Startsidan | Dödstalen bara stiger »

27 december 2004

Katastrofens omfattning bara växer

Den 26:e december förra året var det en stor jordbävning i Iran. Staden Bam lades i ruiner. 25.000 människor dog. I år på samma dag, Annandag jul, drabbas regionerna i Asien av en enorm Tsunami. Hur stor är sannolikheten för att detta ska hända? Två år i rad, samma dag?

Svenska tidningar, som exempelvis DN och Expressen speglar mest katastrofen i Thailand, troligen på grund av att det är där det finns/fanns mest svenskar. Men vad jag har förstått är situationen än värre på andra håll. I länder som Sri Lanka, Indien, Indonesien har dödstalen stigit till ofattbara siffror, Aftonbladet skriver om att hela öar i regionen i det närmaste helt har utplånats. Tusentals människor saknas. Miljoner människor har blivit hemlösa, likaså berövade sina inkomstmöjligheter – jag tänker på alla fiskare som förlorat båtar och nät.

Det är svårt att ta till sig detta. Jag är inte kristen. Det kan bara inte finnas en Gud som tillåter att sådant här sker, hon eller han kan på intet sätt rättfärdiga detta som sker runt omkring i världen, krig, katastrofer och svält. De som drabbas värst är alltid barnen. Gud är barnens vän sägs det ofta. Jaha?

Röda korset samlar in pengar.

Radiohjälpen har startat en insamling.
90 1950-6 – märk inbetalningen "Asien"

// Annica Tiger

Annica Tiger december 27, 2004 7:05 EM