« Kåta kaniner | Startsidan | Äldre bloggare »

1 december 2004

Barn är mjuka. Bilar är hårda.

På bara två dagar har två skolbarn blivit ihjälkörda när de skulle ta sig till respektive från skolan kan jag läsa i dagens DN.

Trafikundervisning i skolan är ett måste och den kan säkert förbättras. När jag gick i skolan drillades vi vid uppritade övergångsställen och det sitter i fortfarande. Titta höger. Titta vänster. Titta höger igen.

Inte bara skolan utan föräldrarna har ansvar för att barnen lär sig trafikvett. Föräldrarna ska föregå med gott exempel. Det är inte alltid så sker har jag märkt.

Men jag tycker nog att vi bilister ska ta vårt ansvar. Att köra fort är något som de flesta verkar göra. Själv blir jag ofta omkörd när jag håller mina femtio eller trettio där det så anbefalls via trafikskyltar, trafikskyltar som vissa tydligen inte uppmärksammar. Sänk hastigheten. Ser du en skolbuss ta det lugnt. Skolbuss=barn i farten.

Barn är mjuka. Bilar är hårda. Det är inte bara barn som är mjuka, även vi vuxna och djur är det.

Jag bor i ett område där det barnen åker skolbuss fram- och tillbaka till skolan. När skolbussen stannar blinkar lamporna på bussens tak och det ska varje bilist respektera. Jag själv stannar och väntar tills bussen har börjat köra och jag ser att sikten är klar, för vägarna är inte speciellt breda och ganska kurviga så omkörning är inget alternativ. Ingen kan ha mer bråttom än att de kan vänta den minut det tar för skolbussen att släppa på eller av barnen.

Däremot så brukar jag fundera på varför så få barn har reflexer på sig när de står och väntar på skolbussen. Jag vet vilka ställen de står på och brukar ta det lugnt där, men för en bilist som inte är medveten om detta är reflexer det enda chansen att upptäcka barnen i mörkret. Vägkanterna är ofta smala. Barn står sällan stilla.

Tillägg 14.51:
Nu avslöjas hur gammal jag är. :)
Jag fick trafikundervisning när det
fortfarande var vänstertrafik,
därav frasen:
Titta höger.
Titta vänster.
Titta höger igen.
1967 blev det högertrafik
och då gick jag i sjuan och
trafikundervisningen skedde
i årsklass 3-6. Tänk att den
frasen sitter i så hårt. Tur att
jag inte praktiserar den IRL.

Dagens ungar måste
givetvis lära sig
frasen:
Titta vänster.
Titta höger.
Titta vänster igen.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 1, 2004 12:55 EM