« Bloggtreklöver 20 | Startsidan | Snårig sajt att hitta på »

14 december 2004

Är du orolig för att bli gammal?

Litar du på att bli bra omhändertagen av samhället när du blir gammal?

Ställningen just nu i skrivande stund är att 64381 personer röstat på Aftonbladet och av dem har 93.5 procent svarat ett rungande nej.

Skrämmande siffror.

Vård- och äldreomsorgsministern Ylva Johansson är inte själv särskilt orolig för framtiden. Nå, med hennes lön och kommande pension behöver hon nog inte hysa någon rädsla för sin egen framtid. Men hon bör nog ta andras rädsla och oro på allvar.

– Nej, jag delar inte de här människornas oro, problemen är inte oövervinnliga, men jag är medveten om att jag får mycket att göra i framtiden, säger hon.

Jag såg Jan Myrdal i TV-soffan i morse. Han menar på:

– Jag tar hellre mitt liv än äter hemtjänstmat!

Lite drastiskt uttalat kanske, men i vissa lägen kanske en dylik retorik måste till? För att synas och höras i bruset av allt annat, kändisutvik, dokusåpeartiklar och allt kändisskvaller - som ofta verkar vara det folk är mest intresserad av, om jag nu ska tolka tidningarnas rubrik- och löpsättning korrekt.

Kikar man på bilden på matlådan på denna sida högst upp, likblek kyckling i dragonsås, pyttelite ris och haricot verts förstår jag honom. Smaken är väl det sinne som vi behåller långt upp i åldrarna, synen och hörsel kan svika, men god mat kan förgylla livet. Jag ger mig sjutton på att fångarna på kåken får både godare och mer näringsrik kost än vad pensionärerna får och får betala dyrt för.

Jan Myrdal uppmanar alla äldre att sluta gnälla utan slå tillbaka. Jag kan se mig ett pensionärsuppror framför mig. En hel hoper med äldre som kastar råa ägg på riksdagshuset, häcklar förbigående politiker, smyger ut om nätterna och klistrar upp affischer och är allmänt civilt olydiga. Men tyvärr orkar nog inte många äldre ens med att protestera och klaga inför eventuella anhöriga eller hemtjänsten. Därför måste andra ta sig ton och föra deras talan. Här har de lokala politikerna en stor roll, samt de som arbetar inom vården och hemtjänsten.

Med tanke på det test Aftonbladet gjorde tidigare i veckan verkar inte hemtjänstmaten vara speciellt bra, smaklös och med dåligt näringsinnehåll och små portioner. Om en pensionär inte äter något annat lagat mål mat om dagen är det inte tillräckligt med denna lilla portion.

Det finns säkert lokala variationer. Hemtjänsten i Stockholm låter pensionärerna köpa matlådor från det privata Carema äldreomsorg AB och det verkar som sagt inte vara vare sig till nytta eller nöje för varken kropp eller gom.

Centraliseringstankar finns i hela landet, i Älvdalen funderar de på att låta maten börja hämtas från Sala. Detta borde väl vara en kommunal fråga? Maten ska lagas på orten och serveras så fräscht och nylagat som möjligt.

Maten spelar en stor roll i vårt liv, in i det sista.

Sedan skulle jag kunna skriva mycket om hur övriga vården fungerar för en del äldre, men det tar jag någon annan dag. Det skulle bli så långt att ingen skulle orka läsa, ens skumma igenom, texten.

Som svar på den inledande frågan.

Ja, jag själv är orolig för att bli gammal.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 14, 2004 12:05 EM