« Dåligt Dell | Startsidan | Vargar »

10 oktober 2004

Vad felas dem?

Pendeltågssträckan Västerhaninge-Nynäshamn har utsatts för så många sabotage nu att SL och Citypendeln beslutat att tills vidare dra in tågtrafiken under eftermiddag, kvällar och nätter. Turerna ersätts med buss, som givetvis gör att allt blir bökigare för resenärerna. Men förmodligen säkrare. Busstrafiken i Tensta har stoppats till och från på grund av att bussarna utsätts för stenkastning. Häromdagen greps fyra ungdomar in flagranti i Farsta när de kastade sten mot tunnelbanan. Det har förekommit att bilar utsatts för stenkastning från broar läste jag för ett tag sedan. Det har kastats sten från högre höjd rakt ned på folk går på gatan nedanför.

Vad felas dessa unga människor (för inte kan de vara vuxna) som finner nöje i att förstöra och sabotera? Fattar de inte att de kan vara orsaka någons död eller livslång invaliditet? Vad är det för ballt att kasta sten människor, på bilar, bussar, pendeltåg och tunnelbanor? Vad är det för ballt att slänga cyklar och annat skrot på spåren? Tänk om ett tunnelbantetåg eller pendeltåg spårar ur på grund av detta? Förstår de inte vilken skada de kan orsaka, inte minst på passagerarna?

Det är lite skillnad mot gamla tiders busstreck som att gnida hartsfiol mot grannens fönster eller busringa herr Storm och fråga att det blåser ute. Minst sagt. Jag blir i alla fall skrämd och undrar vartåt det barkar. Vad behövs för att stävja detta? Vet du som förälder vad dina barn gör på kvällarna? Vet skolan vad de barn som skolkar gör på dagarna? Varför är socialtjänsten så flata och till synes handlingsförlamade? Vart har närpolisen tagit vägen, den som skulle vara mer närvarande ute på gator och torg i preventivt syfte?

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 10, 2004 5:05 FM