« Lunchgodis | Startsidan | A big small Bill »

18 oktober 2004

Ät inte fästingar

Sens moral, ät inte fästingar.

Jag har inte sett en fästing på flera år nu, inte sedan Smulan så hastigt gick bort. Fästingar har annars under femton år varit en stor del av mitt liv, då hundarna drog hem dem drösvis. Jag tycker de är rätt söta, men ack vilka bekymmer de kan ställa till med – om oturen är framme.

Nu har jag fått en till sängkamrat, lilla Avi och risken finns att det kan bli fler sängkamrater – precis som förr i tiden. De gånger jag blivit fästingbiten har det skett under natten och fästingen har bytt värd från hund till människa i nattens mörker.

Jag läste om lilla Isak som i ett obevakat ögonblick stoppade någonting blodigt från golvet i munnen. En fullmatad fästing som släppt från en hund ser ut som ett fullmoget blåbär, lite mer oval bara och med en mer grådaskig färg. Jag förstår om ett barn försöker äta upp det eller stoppar det i munnen av ren nyfikenhet.

Lilla Isak hade otur. Han svävade mellan liv och död i drygt en vecka då han blivit smittad av harpest (tularemi). Det tog sin lilla tid innan läkarna kunde ställa rätt diagnos, vilket var tur att de lyckades – annars vet ingen hur det kunnat sluta.

Jag skrev redan 1997 på min hemsida om fästingar:
Nya infektioner upptäcks hela tiden, nyligen upptäcktes trypasomer och nematoder i fästingar som sugit blod från rådjur. Vi är nog bara på toppen av ett isberg.

Borrelios har varit känt länge att det smittar via fästingar, borrelios orsakas av borreliabakterier (spiralvridna bakterier – spirocheter). Det var inte så länge sedan (c.a femton år) som många läkare inte ens kunde tänka i de banorna att patientens besvär kunde bero på en borrelia-infektion. Ett vaccin är på G. Den som smittats och behandlats framgångsrikt med antibiotika och blivit symptomfri och frisk kan bli smittad igen om oturen är framme, en tidigare genomgången Borrelios ger ingen resistens.

Erlichios (fästingfeber) är en bakterie som kan smitta även människor, det var något som många läkare in det sista förnekade och menade på att Erlichia-bakterien bara drabbade hundar. Men det finns numera upptaget som en erkänd fästingspridd sjukdom som kan drabba även människan.

TBE-viruset är inte roligt, men å andra sidan går det att vaccinera sig och skydda sig på så sätt.

Babesios, rödsjuka, orsakas av en parasit som drabbar främst nötkreatur men fall finns med dödlig utgång där människor drabbats.

Tularemi, harpest orsakas av en bakterie. Sprids även via myggor. Det var detta lilla Isak drabbades av.

Q-feber påstås kunna smitta via fästingar som följt med flyttfåglar.

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 18, 2004 3:58 EM