« Digitala vykort | Startsidan | Bloggstafettsväxling »

2 oktober 2004

Somliga går med trasiga skor

Somliga går med trasiga skor...andra med trasiga byxor. Märkeskläder kan ge oanade komiska effekter.

Nedan saxat från en mailinglista (med vederbörligt tillstånd givetvis från postaren).
Jag har en 17-årig systerson som är mycket modemedveten. Nyligen köpte han ett par svindyra jeans med stora revor över knäna, en enkel T-shirt med ett desto flottare märke i nacken samt ett par solbrillor för ett fyrsiffrigt belopp. Iförd detta slog han sig ner i solgasset på en parkbänk. En kort stund senare passerade en äldre herre med kostym och läderportfölj, kastande en medlidsam blick på ynglingen och stack till honom en femtiolapp med orden: "Skulle vilja ge dig mer till ett par byxor, men det här räcke i alla fall till några öl!"

Jag skrattade så att jag nästan höll på att trilla av stolen. Skrattet övergick sedan till ett småleende och jag undrade för mig själv hur denna grabb hade upplevt detta. Blev han generad? Förbannad? Besviken? Han hade köpt dyra "moderiktiga" kläder och var hur trendig som helst (enligt gängse ungdomsnorm) och de flesta unga som såg honom förstod hans dress-code. Men den gamla farbrodern misstolkade det helt och tyckte synd om grabben, alternativt så var det en pillemarisk rackare som bara behagade skämta.

Det där med fransiga och trasiga jeans är jag för gammal för att förstå misstänker jag. Stentvättade jeans känns mer min bag, fast jag föredrar myspysbyxor (velour-tiger) eller pants (teach me tiger). När jag var ung var utsvängda byxor det häftigaste man kunde ta på sig, då menar jag utsvängda på riktigt - the real stuff.

Jag kan i och för sig tycka att det är snyggt med revor och fransar på jeans, ibland – på somliga. Men oftast tycker jag det ser malplacerat och lite ovårdat ut, exempelvis mitt i smällkalla vintern har jag sett unga som burit jeans med revor i och jag har ofta undrat över om bäraren av jeansen inte fryser – det måste dra lite snålblåst mellan revorna förmodar jag. Men den som vill bli fin får lida pin?

Det där med dyra märkeskläder har jag aldrig förstått mig på, men det har väl också att göra med min ålder. Jag skulle aldrig, A L D R I G, betala tusen kronor eller mer som bara visar att jag lurats att betala dyrt för ett "märke" :) på solglasögonen, t-shirten, byxorna, väskan eller vad det nu än skulle gälla. Never in my life. Däremot hostar jag lätt upp tusenlappar för teknikprylar utan att bry mig, så visst är det ett selektivt beteende från min sida. Nörd som nörd? Oavsett om det gäller mode eller teknik?

Svensk ordbok
nörd subst. ~en ~ar
• enkelspårig och ngt löjeväckande person <ngt nedsätt.>: datanörd

A middle class hero is nothing to be. (Lorry)

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 2, 2004 6:15 EM