« Virusattack | Startsidan | Somliga går med trasiga skor »

2 oktober 2004

Digitala vykort

Jag fick ett mail till en mailadress jag sällan använder och som vidarebefodras till en annan adress. Mailet sändes 06:27 i morse.

Ämne: You have new postcard!

Det lät ju kul.
Att någon orkat sända en digital hälsning till just lilla mig.

Men jag klickade inte på länken i mailet. Det såg skumt ut. Jag tar inte emot HTML-mail så jag såg att länken inte såg ut som den borde i normala fall. Men i ett HTML-mail förmodar jag att länken skulle ha sett ut som en vanlig klickbar oskyldig länk. Jag skriver inte ut hur den såg ut i klartext här för att den innehåller ett ip-nummer (som tydligen är knuten till provinsen Shandong i Kina) och det är kanske dumt att visa hur man bygger upp en falsk länk.

Längst ned i mailet stod det så här och det såg ju seriöst ut och vilket jag tror skulle kunna lura skjortan av vem som helst som tog emot detta i HTML-format.

This is a free service of Digital Postcards(R) at POSTCARDS.COM: http://www.postcards.com/

Jag gick bakvägen (genom att gå direkt till http://www.postcards.com/) och klistrade in det "postcard ID number" som fanns i mailet och fick då detta besked:

Oops, we had the following problem:
The pickup code you entered is not valid. The email was sent out by a virus, probably in MS Outlook, and has been picking up steam. The card was NOT sent by us!!

Så klicka inte med automatik på mail som påstår att du fått ett vykort. Gör som jag, gå bakvägen för att kolla om det verkligen är ett vykort eller ett försök att sprida virus eller att kartlägga att din e-postadress är aktiv och därmed kan säljas vidare.

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 2, 2004 8:45 FM