« Solskenshistoria | Startsidan | Högskoleprov »

24 oktober 2004

Onödig uppfinning?

On Off

Avdelningen onödiga uppfinningar.
Eller inte?

För tio år sedan var en kille och hans vänner ute på en restaurang för att prata och umgås. Det blev tydligen inte så mycket av den varan då de inte kunde slita blickarna från en TV som stod på i lokalen. Nu, tio år efteråt, har han uppfunnit en TV-avstängare, en enkel knapp på en fjärrkontroll-nyckelring som stänger av de flesta TV-modeller, de flesta modeller, när knappen trycks in går den igenom cirka 200 ir-koder för ungefär 1000 olika tevemodeller, allt enligt IDG.

Jag tycker nog att var och en bör ha så mycket självdisciplin att kunna undvika att så fort en TV står på så ska TV:n med automatik hamna i blickpunkten. Men det är min åsikt. Jag tycker nog att denna uppfinning är lite diabolisk eftersom att den med all sannolikhet kommer att missbrukas, mest på pin kiv och inget annat.

Uppfinnaren fått tydligen förfrågningar om han kan göra en liknande fjärrkontroll som stänger av mobiltelefoner, billarm och kraftiga bashögtalare i bilar – ja, vad som nu kan tänkas stängas av via en fjärrkontroll. Tanken hisnar.

Visst vore det väl bra, skulle säkert många biltjuvar tycka, att kunna stänga av billarm, allrahelst om planer finns att bryta sig in i bilen. När en operafantast sitter vid rödlyset och en bil stannar bredvid som spelar hårdrock på högsta volym kan ett snabbt klick med operafantastens fjärrkontroll tysta hårdrockmusiken. Innan mobilhataren går in på restaurang eller pendeltågsvagnen görs ett snabbt klick på fjärrkontroll och alla mobiler stängs av med automatik. Bra för den som inte vill bli störd av alla dessa polyfoniska skrällande ringsignaler, men kanske mindre bra för den som väntar på ett viktigt samtal.

Fantasin drar iväg.
Nej, inte är det ditåt utveckligen ska gå hän?

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 24, 2004 6:45 FM