« Bollkalle blir bollbimbo | Startsidan | Lunchgodis »

18 oktober 2004

Grodorna ramlar ur munnen

Rocco Buttiglione är föreslagen som kommissionär med ansvar för rättsfrågor inom EU. Frågan har rests om detta verkligen är rätt man på rätt post.

Han har mycket konservativa värderingar och är djupt troende katolik. Det är i sig inget fel, var och en må ha sin tro och sin politiska hemvist. Men det kan han ha hemma i soffan eller bland vänners lag och inte som en kommissionär med ansvar för rättsfrågor inom EU – det blir liksom en helt annan femma.

Han anser att homosexualitet är syndigt (med brasklappen att han vet att det inte är brottsligt men förmodligen skulle han nog kanske vilja att det var det). Han har en kvinnosyn som måste innebära att han borde ha svårt att samarbeta med kvinnliga kollegor då han anser att kvinnans roll är att föda barn och att bli omhändertagen av mannen.

Buttiglione talade nyligen vid en veckoslutskongress och enligt Aftonbladet ramlade ytterligare grodor ur hans mun:

– Familjepolitiken måste stå i centrum i Europa. Det bästa är att barnen föds inom familjerna. Det är ett fruktansvärt slit för en ensam mor att fostra ett barn. Vad jag vet behövs det alltid en far och en mor för att göra ett barn. De barn som bara har en mor, och inte någon far, är barn till en inte särskilt god mor.

– Och barn som bara har en far, är inga barn. En ensam man kan tillverka robotar, men han kan inte göra barn.

Här ovan får både ensamstående kvinnor och män sig en rejäl känga. Det är lätt att sitta på höga hästar och kritisera. Må han inte få sitta på sin höga häst som kommissionär med ansvar för rättsfrågor inom EU. Det kanske är dags att kliva av hästen och möta verkligheten?

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 18, 2004 5:53 FM