« Rattfylla | Startsidan | Livrem och hängslen »

21 oktober 2004

Gratis kondomer

Det finns en motion inlämnad som förslår att regeringen ska se över om inte kondomer ska vara gratis. Motiveringen är att kondom är fortfarande det bästa skyddet mot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter. Det stämmer. Kostnaden beräknas enligt motionen till 2.500 kronor för den som har sex en gång om dagen, en del har säkert sex flera gånger någon dag :) – men de räknas inte i mina siffror.

Motionen är av en ung kille och han kanske har ett aktivt sexliv, men har majoriteten av svenskarna sex en gång om dagen? Det är en fråga jag lämnar öppen :). Jag räknar i alla fall i huvudet för skojs skull; att ha sex en gång om dagen skulle alltså kosta nästan sju kronor. Nu måste jag ta fram datorns kalkylator för tanken på alla kommande nollor bara svindlar; säg att tre miljoner par (oavsett kön) svenskar (här är det svårt att försöka hitta en korrekt siffra) idkar sex en gång om dagen á sju kronor och jag får då att kostnaden för gratis kondomer skulle landa på runt 7.665.000.000 kronor om året. Yisses, inga småsummor staten skulle bidra med. Nej, kondomer sorterar nog under privata utgifter tycker jag. Lägg hellre pengarna på åldringsvården.

Säga vad man vill om Gudrun, men hon är inte rädd för att sticka ut hakan – igen. Nu har hon lagt in en motion om att bindor ska vara kostnadsfria. Hon får tydligen många mail där kvinnor klagar över att mensskydd är så dyrt. Nå, inga män lär väl maila och klaga till henne på att rakattiraljer är dyra. Eller de kanske de gör, men någon dito motion om gratis rakattiraljer lär inte komma från Gudruns penna misstänker jag :). Det är nog inte heller billigt att hålla hakan slät och fin som en babystjärt :-).

Man måste inte köpa vingar för pengarna. Det finns billigare alternativ än Always och Libresse. Vill man betala för att varje binda ska ligga separat inplastat, vara så små att de inte märks, omvandla mensvätskan till gelé och ha självhäftande tejp på undersidan – ja, då är det upp till var och en. Apoteket har också bindor och om jag inte missminner mig har de ett lägre pris. Men det kanske inte är lika hippt och coolt att köpa bindor på Apoteket?

I motionen anges en siffra om att kvinnor får betala mellan 54.000 och 81.000 kronor för bindor och tamponger under de åren de har menstruation. Här blir det lite svårt att räkna, men säg kvinnorna mellan 15 och 50 bara för att ha något att räkna på och det skulle då bli cirka två miljoner kvinnor det rör sig om. Observera att detta är helt ovetenskapligt och bara som en tankenöt. Det blir i genomsnitt 420 mensperioder (35 år gånger tolv månader) per kvinna och livscykel (graviditeter undantagna för enkelhetens skull) och det skulle bli 129 kronor per mensperiod, om jag räknar med den lägsta summan 54.000. Kan det stämma? Jag har inget minne av att det var så dyrt, fast jag köpte ju mina bindor på Apoteket.

Kvinnorna betalar preliminärt per år totalt 3.096.000.000 kronor för mensskydd, om jag nu inte snurrat bort mig i nollornas förlovade land, 129 gånger tolv gånger två miljoner kronor. Yisses, inga småsummor staten skulle bidra med per år. Nej, mensskydd bör nog sorteras under privata utgifter. Lägg hellre pengarna på skolor och utbildning.

Det blev alldeles för mycket nollor.
Nu går jag och sätter på en kopp kaffe tror jag :).

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 21, 2004 6:14 FM