« Windows XP Service Pack 2 | Startsidan | Nakenbloggning »

8 augusti 2004

Källkritik är A och O

"Abu Musab al-Zarqawi avrättar en amerikan" var namnet på en 55 sekunder kort filmsnutt som spreds med vindens hastighet över hela världen. Jag såg på TV att en regeringsmedlem i Irak uttalade sig om filmen och förfasade sig över illdådet.

Den dök upp på en islamitisk hemsida och fick därav den stora spridningen. Nyhetsbyråerna kablade ut nyheten. Tidningarna skrev om den och pressarna gick varma. Men någon nyhet var det inte. Det var en fejk. Denna film har en ung amerikan gjort för flera månader sedan och haft uppe på sin hemsida. Syftet var bland annat att visa hur lätt det är att fejka nyheter och manipulera media.

En kille syns sittandes bakbunden på en stol i mörkt rum och bilder in av lemlästade irakiskier visas, medan inspelningsljud från koranen hörs i bakgrunden. En skenbar avrättning simuleras. Låter trovärdigt, men hur är det med källkritiken hos media? Bara för att en islamitisk hemsida lade ut filmen så ansågs det med automatik vara korrekt information?

Källkritik är A och O på Internet. Vem som helst kan lägga ut vad som helst och hävda att det är sanning. Men lögner blir inte sanningar hur många gånger de än upprepas.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 8, 2004 11:59 FM