« Tack | Startsidan | Befolkningsklockan »

11 augusti 2004

Getingsommar

Jag spådde en getingsommar tidigare. Första getingsticket fick jag tidigt på sommaren. En geting försökte dela kudde med mig. Han vann första ronden då han stack mig. Men jag vann andra ronden då jag blev ilsken som ett bi och drämde till instinktivt, så att han blev ett minne blott.

Det tog ett tag innan getinginvasionen kom igång, på grund av kylan, men nu är getingarna här, med råge. DN listar lite goda tips, väl värda att läsa. En del vet inte om de är allergiska eller inte då de aldrig blivit stungna. Dumt att chansa och testa.

Drick inte ur läskedrycksburkar som stått framme obevakade. Ett stick i munnen kan vara farligt, rent av livsfarligt, även om du inte är allergisk. Fäkta inte, trots sin litenhet brukar alltid getingen segra :). Låt dem vara. De sticker inte oprovocerat. Jag låter dem surra runt omkring mig, de försvinner efter ett tag.

Försök inte ta ned getingbon om du inte vet vad du sysslar med. Låt Anticimex eller andra proffs ta hand om detta. Våra getingbon får vara till vintern. Då brukar vi plocka bort de största. På vinden kan de ibland bli gigantiska. Jag har inte ens vågat kika efter än i år.

Förutom stora mängder av getingar finns bin i stora mängder. Vårt körsbärsträd som bar frukt så trädet bågnade har varit getingarnas och binas paradis nu i några veckor. Vi själva fick bara några kilo körsbär. Nu får de ha trädet i fred. Bara vi passerar blir vi anfallna. Men de små liven ska väl också få njuta av livets goda. Körsbären var osedvanligt söta och goda i år.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 11, 2004 8:37 FM