« Ljudlig animerad banner | Startsidan | EU:s flygförslag horribelt »

25 augusti 2004

Bryderier om XP Service Pack 2

XP Service Pack 2 ska enligt Microsoft göra din dator säkrare. Det ska bli slut på allt patchande. Men det verkar som om Microsoft redan borde börja med arbetet med XP Service Pack 3. Flera säkerhetsluckor har redan hittats. Trots ett fullt patchat Windows XP SP1/SP2 och Internet Explorer 6.0 finns en allvarlig bug i Internet Explorer.

Jag använder (och har även nyss förnyat prenumerationen på uppdateringar) Norton Antivirus 2003 och det lär inte fungera så bra med XP Service Pack 2. Det finns flera andra program jag använder som står på denna lista över icke fullt ut fungerande program efter uppdatering av XP.

Många av de problem som Windows XP Service Pack 2 ställer till med beror på brandväggen. Om man har, som i mitt fall en fullt ut fungerande brandvägg, varför tvingas använda Windows dito? Knowledge Base article 842242 beskriver e hur man manuellt kan ställa in brandväggen att acceptera vissa program och hur man öppnar portar manuellt. Där finns information om hur man tar reda på vilka portar ett program använder för att få reda på vilka portar man ska öppna. Det låter i mina ögon väldigt krångligt. Fildelningsprogram som Kaszaa och Direct Connect lär fungera dåligt efter uppgradering, men det finns det säkert redan bot på :). Men jag använder inte dessa program så för min del är detta inget problem.

Vi som inte väljer att uppgradera inom närmsta tiden kommer vi att helt ställas på gatan när det gäller nya säkerhetsluckor och annat som visar sig måste patchas? Jag tvivlar på att Microsoft har några planer på att göra speciella patchar för dem som bara har Service Pack 1 installerat. Microsoft slutar ofta med support till sina äldre versioner, även om de som använder dem är helt nöjda och inte vill byta. Det är ungefär som att tvinga mig att köpa en ny bil vart femte år eftersom alla verkstäder slutar serva bilen då inga reservdelar längre säljes, dålig parallell kanske men kanske fungerande?

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 25, 2004 7:40 FM