« Homfobi ingen sjukdom | Startsidan | Weblogs.se up and running »

23 juli 2004

Bondfångare i nya kläder

En viktig prejudicerande dom i Marknadsdomstolen. Domen gäller Teloperatören Callmedia i Malmö. Företaget förbjuds att ta betalt för uppkoppling mot betalsidor mot ett vite på 400 000 kronor.

Svenska postorderföreningen har branschregler för Internetförsäljning och det är dessa regler som Konsymentombudsmannen och Marknadsdomstolen har ansett vara vägledande. I dessa branschregler framgår det tydligt och klart att kunden måste aktivt klicka tre gånger för att det ska anses ett avtal har ingåtts. Ett klick i en uppflygande popup-ruta räcker alltså inte. Hur lätt är det inte för en novis, även kanske för avancerade användare, att klicka OK i en ruta bara för att bli av med den – utan att förstå vad detta enda klick innebär.

Denna dom glädjer nog många, i synnerhet de 1573 personer som anmält företaget för felaktiga fakturor. De behöver nu inte betala fakturorna. Hur många som redan betalat är dolt i mörker. Men det finns nog ganska god chans att de kan kräva pengarna tillbaka. Om de får tag på någon från företaget Callmedia vill säga.

Modemkapning är en utdöende bransch, den tynar bort i samma takt som folk skaffar bredband. Dessutom finns det numera skydd för att förhindra modemkapning på Konsumentverkets hemsida. Det som är hett nu är sms-tjänster där det kostar mer än det smakar. Chatta för 15-20 kronor sms:et är en variant. Det är inte många ord man hinner byta med varandra innan det drar iväg till orimliga summor. Det är samma geschäft som dessa betalsamtal som debiterar 15-20 kronor i minuten för samtal, ofta gäller det sexrelaterade tjänster.

Jag misstänker att en annan målgrupp är i farozonen för diverse skumma kostsamma tjänster och det är barn och ungdomar, vilka är de flitigaste användarna av sms. Andra skumraskmetoder florerar, för inte så många dagar sedan varnade Telia för att svara på okända inkommande samtal till mobilen. Det kan bli dyrt för nyfikna.

En annan variant som jag ogillar är när TV-program kopplas till betalnummer. Folk uppmanas att ringa för att delta i olika tävlingar. Det kan bli hur många samtal som helst om det vill sig illa. Det är nog inte alla som begriper att det kostar pengar för varje samtal, oavsett om man kommer fram eller bara möts av en telefonsvarare som uppmanar personen ska försöka igen. Jag tänker då mest på barn och förståndshandikappade som kanske inte kan tillgodogöra sig den finstilta informationen om kostnaden som visas längst ned i rutan.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 23, 2004 5:14 FM