« Ascii-konst | Startsidan | Resistenta bakterier »
1 juni 2004
Salmonellasmittat kött
Jag tänker inte käka mat ute på krogen på ett tag tror jag, inte efter att ha läst att 15 ton salmonellasmittat kycklingkött levererats ut till restauranger runt om i Sverige. Femton ton är en hel del det. Fast förhoppningsvis kan de spåra det mesta. Kycklingen kom från Thailand via Tyskland.
Salmonellabakterierna dör vid 72 grader. Men hur är hygienen innan det tillagas? Det räcker att man hanterar smittat kycklingkött och sedan skär sallad på samma skärbräda (utan att ha gjort ren den emellan) för att smittan ska spridas vidare. Jag har aldrig haft salmonella, men jag har hört att det inte är speciellt roligt.
Det som förvånar mig är att salmonellasmittat kött får säljas vidare inom EU, bara information ges till myndigheten i det aktuella landet. Det vet man ju hur det är med information på villovägar. Det är visst bara Finland och Sverige som har högre krav än så. Vilket är bra. Det bästa vore om EU kunde anamma dessa skärpta krav.
// Annica Tiger
Annica Tiger juni 1, 2004 3:31 EM