« Salmonellasmittat kött | Startsidan | Häst som häst »

1 juni 2004

Resistenta bakterier

Jag funderar ofta över vad det är som kommer att orsaka att vår planet Jorden en dag kommer att gå under och bli som Mars eller andra döda planeter, som cirklar runt i vår galax utan att ha, till synes, intet liv kvar. Jag kommer inte att leva då, men jag lever med den förvissningen att en dag kommer detta att ske.

När jag var ung var det kärnvapen som oroade mig mest. Jag läste mycket om verkningarna efter bomberna i Japan. Jag fattar inte än i dag att USA släppte dessa bomber över Nagasaki och Hiroshima, utan att förevigt förvisas ut i kylan av övriga världen. Så många döda. Så mycket materiell skada. Så många som fortfarande lider av sviterna.

Det måste ha gått att få slut på kriget på ett mer civiliserat sätt. När det kalla kriget var ett faktum fanns det flera tillfällen då det säkert var mycket nära att någon tryckte på den röda knappen och därmed var på vippen att utlösa ett kärnvapenkrig. USA och Sovjet hade (kanske har än i dag) arsenaler nog att utplåna hela vår planet, adderat med de andra länderna som skaffat kärnvapen, öppet eller i smyg.

Nu är jag inte så orolig för kärnvapen eller kärnkraftverk, även om jag tycker att Tjernobyl gav oss alla en varning. Det som är på allas läppar nu är vår påverkan på miljön och klimatförändringar. Genom Jordens historia har det tydligen varierat väldigt mycket när det gäller klimat. Det var därför dinosarierna dog ut, om jag inte missminner mig. Istider har varvats med perioder av värme.

Men jag tror att det är bakterier och virus som kommer att slå ut oss. Aids, Ebola och andra dödligt farliga virus är något som oroar mig. Multiresistenta bakterier än mer. Det är 60 år sedan penicillinet upptäcktes, mer av en slump. Det var en viktigt upptäckt som räddat livet på många människor, som annars utan penicillin skulle ha dött i lunginflammation, sårinfektioner och barnsäng m.m.

Jag läste häromdagen om att superbakterien MRSA numera inte enbart finns på sjukhusen, utan i New York sprids den även på andra ställen, som exempelvis gym.

MRSA är en stam gula stafylokocker som är resistenta mot antibiotika. För tio år sedan var runt tio procent av stammarna resistenta, i dag är det 50 procent. Enligt en läkare i USA tar sig MRSA sig genom huden, utan att man för den skull har ett sår eller annan hudskada.

Svenska läkare flaggar för att allt fler andra bakterier blir resistenta och att vi kanske snart är tillbaks på ruta ett. Ett överdrivet käkande av antibiotika anses vara orsaken till detta. Folk kanske kommer, som förr i världen, dö i en vanlig bakteriell lunginflammation eftersom ingen medicin kan häva den.

Drastiska tankar?
Kanske det.
Men det är något som oroar mig.
Inte för egen del, utan mer för
de barn som ska växa upp och
ta över den värld vi skapat.

// Annica Tiger

Annica Tiger juni 1, 2004 6:54 EM